A svéd márka tulajdonosa, a holland Spyker cég keddi közlése szerint a kínai autógyár 150 millió euróval száll be a vállalatba: 120 millió értékben közel 30 százalékos részesedést kap a Saab-ban, a fennmaradó 30 millió hitel. Ez lehetővé teszi, hogy a cég kifizesse beszállítóit, és újraindítsa az április 6. óta szünetelőben lévő gyártást. Maga a Spyker is szerzett némi pénzt a vállalat jelenlegi tulajdonosaitól, és további támogatást remél az Európai Beruházási Banktól is.

A Saab már a második nagy múltú svéd autógyár, amely kínai befolyás alá kerül: a Volvót a Geely csoport tavaly márciusban vásárolta meg az amerikai Fordtól.

A Spyker 2010 elején állapodott meg a Saab megvételéről. Összesen 74 millió dollárt fizetett a GM-nek, és 326 millió dollár értékű elsőbbségi Saab-részvényt bocsátott ki az amerikai cég számára.

A Spyker 2010-ben 32 ezernél is kevesebb Saab-gyártmányú autót értékesített, holott 50 ezerre számított. A társaság a gyenge üzletmenet hatására idén márciusra készpénzzavarba került, a rendezetlen számlák miatt pedig több beszállító felfüggesztette az együttműködést, az autógyártás így végül leállt.

A Hawtai terepjárókat és személyautókat gyárt: évente 350 ezer darabot, amit négy éven belül egymillióra tervez felfuttatni, s ezzel a kínai autópiac egyik meghatározó márkája kíván lenni.