Mateusz Mazowiecki lengyel kormányfő olyan törvényt javasol elfogadásra, amely megnehezíti a nagy üzleteknek a saját márkás termékeik eladását - jelentette be az Európai Mezőgazdasági Fórumon, a lengyelországi Rzeszów mellett. Ezzel az lenne a kormány célja, hogy elősegítse a lengyel termékek értékesítését - tudósított az eseményről a Business Insider Polska.

Olyan jogszabályt akarunk alkotni, amely kötelezően és megvalósítható módon csökkenti a nagy területű üzletek saját termékeinek saját márkanév alatti eladását - mondta a miniszterelnök. Ez ugyanis szerinte rettenetesen megnehezíti tisztességes haszon elérését a lengyel termelőknek.

Morawiecki azt is kifogásolta, hogy monopolhelyzetben levő üzletek diktálhatják az árfeltételeket a mezőgazdasági termelőknek. Határozottan arra törekszünk, hogy a boltok polcain lengyel márkájú termékek legyenek, és ne csupán a nagy területű üzletek saját márkái, azt akarjuk, hogy a mezőgazdaságban dolgozók felépíthessék saját márkaneveiket - jelentette ki.

Március elsején a mezőgazdasági miniszter, Jan Ardanowski már bejelentette, hogy olyan jogszabálytervezeten dolgoznak, amely kötelezővé teszi a boltoknak, hogy áruik legalább 50 százaléka lengyel termék legyen - adta hírül a Wiadomosci Handlowe.