A cseh vállalatok kezdik érezni a koronoavírus-járvány káros hatását - vette át a Novinky.cz hírét a Radio Praha. Egyes termékek, amelyeket Kínából vártak, ottani raktárakban rekedtek és tervezett alkatrészszállítások maradtak el. Főként elektronikai eszközök részegységei hiányoznak fájóan a csek cégeknek.

Ennek megfelelően elsősorban azok a vásárlók szenvednek, amelyek különböző távközlési, biztonsági és szórakoztató berendezéseket, illetve világítási és automata rendszereket szerelnek össze. Ezekhez Kínából érkeznek a LED lámpák, a napelemek, az elektronikai alkatrészek, az érzékelők, esetnként komplett áramkörök és akkumulátorok. A cégek megpróbálhatnának más forrásból hozzájutni a szükségleteikhez, ám nem tudják megszerezni azt a mennyiséget, akit Kínából és a termékek minőségével is gond lehet.

A legnagyobb csehországi online-kiskereskedő, az Alza.cz arra számít, hogy a járvány miatt nem fog tudni beszerezni bizonyos árukat Kínából. A Skoda legnagyobb külföldi piaca Kína, ahol tavaly 282 ezer autót adtak el. A koronavírus miatt azonban a cseh autógyártó tulajdonosa, a Volkswagen kényszerszabadságra küldte a kínai üzemeiben dolgozó alkalmazottak egy részét.