Elsőként Romániában egy kolozsvári irodaház kapta meg a Zero Waste Europe szervezettől az úgynevezett zero waste előtanúsítványt, ami azt jelenti, hogy az ingatlan egy lépésre áll attól, hogy hulladékmentessé nyilvánítsák - írta a Maszol. Az előtanúsítvány megszerzéséhez az épületnek egy 41 pontos kritériumrendszert kellett teljesítenie. A hulladékmentessé nyilvánításhoz az irodaházban a hulladék-újrahasznosítási aránynak el kell érnie a 90 százalékot, ami a tulajdonosa, Ambrus Ádám vállalkozó, az irodaházat működtető cég tulajdonosa szerint legfeljebb egy éven belül megvalósulhat.

Az irodaházban tavaly márciusban kezdték el a hulladékmentesítési projektet. Az előkészület 4-5 hónapig tartott – a monitorozás, a hulladékgyűjtés átszervezése, az épületben dolgozók átképzése – és 8 hónapig a tevékenység maga. A projekt most zárult le, és ennek eredményeképpen 6,47 százalékról 77 százalékra sikerült növelniük a hulladékok szelektív gyűjtését.

Ambrus Ádám arról is beszélt, hogy a hulladékcsökkentéssel az egy alkalmazottra jutó hulladékgazdálkodás költségét is csökkentették 61,5 százalékkal. Mint fogalmazott, a zero waste lényege, hogy semmi hulladékot ne termeljenek, ám ha mégis valamennyi keletkezik, mert mindig van egy minimális mennyiség, akkor azt megpróbálják erőforrásként felhasználni.

Nem volt drága

„Mi a projekt végén jöttünk rá arra, hogy az üzemeltetés szempontjából mennyire költséghatékony ez a változás. Eddig 4400 lejt fizettünk szemételhordásra, ezzel az új felállással pedig 400 lej a költségünk. A beruházás is csak minimális költségekkel járt, néhány ezer lej volt, így megmutattuk, hogy nem kell sok pénzt költeni egy valóban fenntartható munkakörnyezet létrehozásához.”

A cég megelőző intézkedései között szerepelt az újratölthető tartályok lecserélése vízvezetékhez csatlakoztatott szűrőberendezéssel, a műanyag étkészletek és eldobható kávékapszulák kicserélése, így sikerült teljesen kiküszöbölniük az eldobható műanyag poharakat és jelentősen csökkentették a papírpoharak számát is. Az épületben a törvény által előírt öt frakció helyett most 12 frakcióban gyűjtik külön a szemetet: PET, fólia és más típusú műanyag, fém, polisztirol, tetrapak, papír/karton, üveg, hulladékolaj, elektromos hulladék, nyomtató kapszulák, biohulladék és vegyes hulladék szekciót hoztak létre.