A Ryanair közleményben arról tájékoztatta az airportal.hu-t, hogy a koronavírus miatt az országok kormányai által, azonnali hatállyal, előzetes értesítés nélkül bevezetett utazási korlátozások a teljes Ryanair-csoport menetrendjére jelentős negatív hatással vannak.

Az elmúlt hét napban Olaszország, Málta, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Görögország, Marokkó, Spanyolország, Portugália, Dánia, Lengyelország, Norvégia és Ciprus vezetett be bizonyos fokú korlátozásokat. Ezek között vannak országok, amelyek teljesen leállították a járatokat, mások csak a fertőzés által jobban érintett országok, vagy régiók felől tiltották meg a repülést. Egyes országokban korlátozták a repülőtéri kiszolgálást, és a légiforgalmi irányító szolgálatok kapacitását is.

A Ryanair emiatt várhatóan 7-10 napon belül kénytelen leállítani repülőgépeinek jelentős többségét, ez április és május hónapokban a felkínált üléskapacitás 80 százalékának csökkentését jelenti, de nem zárható ki a flotta teljes leállítása sem - írja a szakportál.

A Ryanair azt is közölte, hogy áprilisban sem kér módosítási díjat az utasaitól, amennyiben azok önkéntesen kívánják megváltoztatni az utazásuk dátumát. A légitársaság korábban a március 13-31. közötti időszakra szóló foglalásokra engedélyezte ezt a lehetőséget. Most ezt április végéig kiterjesztették.

A Ryanair-csoport 4 milliárd eurós szabad készpénzzel, vagy azzal egyenértékű tartalékkal rendelkezett március 12-én, de a légitársaság azonnali lépéseket tervez az üzemelési költségek leszorítására, és a cash flow-helyzet javítása érdekében. A gépek leállítása mellett a cég befagyasztja a beruházásokat és a részvény visszavásárlási programokat, leállítja a munkaerő-felvételt, lehetőséget biztosít a dolgozók leépítésekben való önkéntes részvételére, ideiglenesen felfüggeszt egyes munkavállalói szerződéseket, és jelentősen csökkenti a ledolgozott munkaórák számát, így az ez utáni bérfizetési kötelezettséget is. A közlemény hozzáteszi, hogy a koronavírus-járvány hatásai és a válság időtartama jelen pillanatban megjósolhatatlan.

Az Airportal arra is emlékeztetett, hogy a csoporthoz tartozó Laudamotion teljes leállásáról már korábban döntés született.