A BAA hat brit repülőterének kulcsfontosságú dolgozói, többek közt a tűzoltók és a biztonsági személyzet szavazással döntött a munkabeszüntetés mellett, az eredményeket csütörtökön ismertették. A BAA a döntés kapcsán úgy fogalmazott, hogy a szakszervezet nem kapott egyértelmű felhatalmazást a sztrájkra, mivel a szavazásra jogosultak alig több mint fele voksolt. A szakszervezet szerint a résztvevők több mint 74 százaléka a munkabeszüntetésre szavazott.

A hat érintett repülőtér - a londoni Heathrow, a Stanstend, valamint Edinburgh, Aberdeen, Glasgow és Southampton városának légi kikötője - teljesen megbénulhat, ha a dolgozók valóban sztrájkba lépnek. Szakértők szerint ebben az esetben a repterek teljes lezárása a legbiztonságosabb megoldás.

A Heathrow repülőtér dolgozóit képviselő szakszervezeti csoport jelezte: hétfőig nem hoz végleges döntést a sztrájkról.

Beszámolók szerint az ACAS minél előbbi találkozót sürget a két oldal között, a BAA és a szakszervezet már a hét végén tárgyalóasztalhoz ülhet. Mindkét fél jelezte, hogy hajlandó egyeztetni.

A sztrájkról azután írtak ki szavazást, hogy a munkavállalók és a BAA közötti tárgyalások a béremelés mértékéről holtpontra jutottak, a munkáltató egy plusz fél százalékos ajánlatát a dolgozók nem fogadták el. A BAA szerint a javasolt összeg méltányos, tekintetbe véve az utasforgalom csökkenését és az izlandi vulkáni hamufelhő okozta visszaesést.

A Unite szakszervezetnek egyhetes "türelmi időt" kell beiktatnia, mielőtt sztrájkba kezd. A csütörtökön közölt információk szerint, ha az eredeti terveknek megfelelően hétfőn meghirdetik a sztrájkot, akkor arra leghamarabb az augusztus 23-val kezdődő héten kerülhet sor. Azon a héten ünnep lesz Nagy-Britanniában, több százezren kelnek útra. Az érdekképviselet vezetői ugyanakkor nem erősítették meg, hogy az ünnepi hétvégére időzítenék a munkabeszüntetést.

A szóban forgó hat repülőteret 220 légitársaság használja. A légikikötők naponta 300 ezer utast fogadnak és több mint 2500 járatot indítanak. A Heathrow Európa legforgalmasabb reptere, sztrájk esetén a Gatwick esetleg néhány tengerentúli járat kezelését átvehetné, de így is a vulkáni hamufelhő óta nem látott káoszra lehet számítani a légi közlekedésben.