Hans Vestberg lemondását hétfőn jelentette be a vállalat, helyét ideiglenesen Jan Frykhammar pénzügyi igazgató vette át.

Az Ericsson vezetője már áprilisban célkeresztbe került, amikor a vártnál rosszabb első negyedéves eredményadatok miatt egy nap alatt 15 százalékot zuhant a cég részvényeinek árfolyama. Hans Vestberg 2010 óta irányította a svéd távközlési óriást.

A második negyedéves eredményekről a múlt héten számolt be a vállalat, ezek szerint 24 százalékkal csökkent az Ericsson nyeresége a június végéig tartó három hónapban az egy évvel korábbihoz képest. A cég egyúttal további költségcsökkentést is bejelentett, elsősorban a kutatás-fejlesztési területen, valamint folytatja a létszámleépítést is. Az első fél évben a 166 ezerből 8 ezer munkavállalójától vált meg a stockholmi székhelyű cég.

A gyenge teljesítmény egyik oka, hogy csökkent az Ericsson által gyártott távközlési berendezések iránti világpiaci igény, mivel számos távközlési cég saját szélessávú hálózatot alakított ki. A cég részvényeinek árfolyama csaknem 4 százalékot erősödött hétfőn délelőtt a pénteki záráshoz képest a stockholmi tőzsdén.

QP | Quality Placement