A HSBC svájci leánybankja ma büntetőfeljelentést tett egyik volt alkalmazottja ellen, aki 2006 végi és 2007 eleji banki adatokat lopott el a pénzintézet ügyfeleiről. A volt munkavállaló a cég informatikai részlegén dolgozott. A HSBC e-mailben bejelentett közleménye szerint ebben az esetben kevesebb, mint 10 ügyfél adatai érintettek.

A Le Parisien című francia napilap értesülései szerint eközben a francia kormány már mintegy 3000 olyan francia adófizető adatait gyűjtötte össze, akik svájci bankoknál rendelkeznek számlával, s azokon mintegy összesen 3 milliárd eurónyi összeget tartanak. Ezen adatok között szerepelnek olyanok is, amelyeket a HSBC egyik volt alkalmazottja lopott el a bankóriástól - állítja forrás megjelelölése nélkül a lap a Bloomberg tudósítása szerint.

A francia költségvetési miniszter korábban azt állította a megfigyelt számlákról, hogy a francia kormány arra kíváncsi, vajon leadózott jövedelmek kerültek-e elhelyezésre a svájci pénzintézeteknél. Ugyanakkor lapértesülések szerint azt nem kívánta kommentálni, hogy a kormány által tárolt adatok milyen forrásokból származnak.

"Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom az erről szóló értesüléseket" - mondta Eric Woerth újságíróknak. A francia kormány év végéig adott határidőt államporgárainak arra, hogy felfedjék valós anyagi helyzetüket.

A HSBC szerint az adatlopásra tavaly derült fény, egy szövetségi rendőrségi vizsgálat során, amikor is az ex-alkalmazott maga mondta el az esetet a nyomozóknak.