Anton Skaplerov űrhajóssal együtt indult útnak az orosz származású Julia Peresild színésznő és Klim Sipenko rendező, hogy leforgassák az első űrbéli játékfilmjüket. A Szojuz MS-19 típusú űrhajó a tervezett időpontban, kedd délután a kazahsztáni Bajkonurból sikeresen útnak indult - számolt be az eseményről az AP.

A Nemzetközi Űrállomáson több űrhajós várja őket, akik szintén szerepelni fognak a "Kihívás" című filmben, ahol az orosz színésznő egy sebészt játszik, aki egy szívbetegséggel küzdő asztronauta megmentésére siet. Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz orosz űrügynökség vezetője a lapnak kiemelte, az alkotás tovább emelheti az oroszok által - az űrben elért- teljesítményeket és visszautasít számos, az orosz médiától érkező kritikát.

Egyes kommentárok ugyanis azzal érveltek, hogy a projekt elvonja az orosz legénység figyelmét és több szempontból is kínos lehet az űrállomás orosz szegmensének.

A 37 éves Peresild az utazást megelőző sajtótájékoztatón elismerte, hogy a 4 hónapos felkészülés során nagy kihívást jelentett számára a szigorú szabályokhoz való alkalmazkodás, amely mind fizikailag, mind pszichológiailag igénybe vette őket.

A stáb egyébként október 17-én, a beteg űrhajós szerepét játszó Oleg Novickij vezetésével tér majd vissza a Földre. A film költségeiről a cikk nem tesz említést, azt azonban kiemeli, hogy a rendező számos kasszasikert tudhat már a háta mögött, így többek között a "Salyut-7" történelmi drámát vagy a "Text" című filmet.