Az amerikai kormány egy washingtoni szövetségi bíróság előtt azzal vádolta meg a Daimlert, hogy megsértette az Egyesült Államok korrupcióellenes törvényeit: egy évtizeden keresztül több tízmillió dollár kenőpénzt juttatott külföldi tisztviselőknek, hogy elnyerjen autóvásárlási szerződéseket.

A megvesztegetésekre állítólag legalább 22 országban – egyebek mellett Kínában, Oroszországban, Horvátországban és Magyarországon – került sor. A listán szerepel még például Szerbia és Lettország, továbbá Irak, Törökország, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnam is.

Az 1998 és 2008 közötti állítólagos megvesztegetésekkel a németországi központú Daimler a kereset szerint több százmillió dollár értékű szerződéshez jutott.

A Daimlernél állítólag bevett gyakorlat volt, hogy a kenőpénzeket offshore bankszámlákról utalták át, hamis árakat jelöltek meg a szerződésekben és külső közvetítőket vettek igénybe. A vállalaton belül a kenőpénzeket gyakran jutalékoknak, különleges engedményeknek vagy „szükséges kifizetéseknek” tüntették fel.

A Daimler a megvesztegetésekhez amerikai bankszámlákra vagy amerikai álcégek külföldi bankszámláira utalta a kenőpénzeket. Egy esetben a Daimler hamis tanácsadói szerződést kötött egy amerikai álcéggel, hogy azon keresztül bonyolítsa le a törvényellenes kifizetéseket külföldi tisztviselőknek – tartalmazza a 76 oldalas kereset, amely szerint a Daimler több száz megvesztegetést hajtott végre a kormányzati szerződések megszerzése érdekében.