A tűz, a víz, a levegő, a föld és az ötödik: a mágikus elem szállt szembe a kommunizmus jelképével a Győri Törvényszéken. A Heineken alperesként) ugyanis azt állítja, hogy az ötágú vörös csillag a négy plusz egy elemet jelképezi, ráadásul már 1889 óta használják, így semmi köze az önkényuralmi szimbólumhoz.

A céggel szemben pert indító Menczer Erzsébet viszont azzal érvelt, hogy a magyarsághoz kapcsolódó személyiségi jogait sérti a vörös csillag márkajel, amely Magyarországon kikezdhetetlenül a kommunizmust juttatja az emberek eszébe - írta a napilap.

A vörös csillagról szóló jogi vita egy éve, 2017 márciusában kezdődött. A Győri Törvényszék bírája, nem jogerősen elutasította a fideszes politikus kérelmét, jogilag azzal az indokkal, hogy Menczer személyiségi jogait a Polgári törvénykönyv szerint csak akkor sérthetné meg a Heineken, ha a felperes személyében is érintett lenne. Erről viszont nincs szó, így jogi alapja sincs egy ilyen kérelemnek.

Nemcsak formai szempontból, hanem érdemben is elutasította a keresetet a bíróság, mondván: bár köztudomású tény, a vörös csillag az önkényuralmi rendszert jelképezi, de nem ez az egyetlen jelentése. Vizsgálni kell a felhasználás célját is. Ha a vörös csillag sörösdobozokon van, az nem hozható összefüggésbe az önkényuralmi jelképpel, ráadásul az alperes társaság régebben használja a csillagot a márkajelén, mint ahogy azt a kommunista rendszer "feltalálta volna".

Fotó forrása: Pixabay.com