Több mint 900 ezer eladott autó, ami rekordszintet jelent, valamint 12,6 milliárd eurós árbevétel, közel 1,1 milliárd eurós eredmény - ezek a legfontosabb adatok a Volkswagen-csoporthoz tartozó cseh Skoda most megjelent kilenchavi beszámolójából.

Az eladások közel 8 százalékkal nőttek, a bevétel 2,1 százalékkal gyarapodott, a működési eredmény viszont 10 százalékkal csökkent.

Utóbbi visszaesésről Klaus-Dieter Schürmann, a Skoda Auto igazgatótanácsának a pénzügy területéért felelős tagja azt mondta: "A szigorúbb kipufogógáz- és szén-dioxid-kibocsátási előírások a teljes autóipart nagy kihívás elé állítják. Az új termékek és az elektromos mobilitás, valamint a jövő megfelelő technikáinak szükséges ráfordításai éppúgy megjelennek az aktuális eredményekben, mint a devizaárfolyamok alakulásának negatív hatásai és az idén áprilisban hatályba lépett új bérmegállapodás következtében megnövekedett személyügyi költségek. E negatív hatások ellensúlyozására a ©KODA már 2018 első félévében kiegészítő eredményjavító programot indított."

A gyorsjelentés adataiból kiderül, hogy a működési eredményből mennyi jut átlagosan egy-egy eladott Skodára: 1153 euró (370 ezer forint), egy évvel korábban ugyanez az összeg magasabb, 1384 euró volt.