Szép kis bónuszt intézett magának Steve Ballmer, amikor pénteken bejelentette nyugdíjba vonulását. Könnyen lehet persze, hogy saját magát is meglepte a hírre 9 százalékot emelkedő részvényár, az mindenesetre biztos, hogy ezzel akarva-akaratlanul is 786 millió dollárt (177 milliárd forintot) keresett magának.

A tőzsdei lelkesedés azóta egy kicsit lankadt, de az árfolyam még mindig bőven a bejelentés előtti felett stagnál. Pedig Ballmer nem az azonnali visszavonulást, csupán annak szándékát jelentette be, vagyis még akár egy évig is ő irányíthatja a Microsoftot. Az 57 éves vezérigazgatónak azért lehetett ekkora a nyeresége, mert vagyonának közel 70 százalékát a cég részvényeiben tartja. Vagyona márpedig van: a Bloomberg szerint 16,8, a Forbes szerint 15,2 milliárd dollárjával jelenleg Ballmer a világ 44., illetve 51. leggazdagabb embere.

Még nem tudják ki lehet Ballmer utódja, de a piac máris örül a leváltásnak.
Kép: Reuters

A Ballmer-korszakról megoszlanak a vélemények. Tény, hogy Ballmer a legjobb időszakban, az ezredfordulón lett a Microsoft CEO-ja, amikor közel 60 dollárt ért a cég egyetlen részvénye, szemben a mai 33-mal. A leggyakoribb megfogalmazott kritika a túlzott PC-orientáltság volt, de Ballmer mentségére szóljon, hogy rendre megpróbált kitörni ebből a skatulyából. Az új próbálkozások kudarcának oka olykor az elkésett piacra lépés, máskor a nem elég jó termék, néha pedig a magas ár volt, de persze olyan sikertörténetek is akadtak, mint például az X-Box. Az új vezérigazgatót már önmagában ez a helyzet is komoly kihívás elé állítaná, mindezek tetejében pedig ott van az alig pár hete elindult átalakítási folyamat, ami a beharangozás szerint az elmúlt évtized legnagyobb változásait hozza majd a cégnél. A hangulatot jellemzi, hogy Bill Gates visszatéréséről szóló pletyka is szárnyra kapott, holott ennek reális esélye gyanúsan közel van a nullához.

A részvényárak emelkedéséből persze nem csak Ballmer profitált. A vállalat legnagyobb részvényese továbbra is a világ leggazdagabb embereinek listáját korábban évekig vezető Bill Gates , aki egymagában a Microsoft 4,8 százalékának tulajdonosa. A jelentős tulajdoni hányad ellenére Gates 72,4 milliárd dolláros vagyonának csupán 19 százalékát adja a Microsoft, igaz a vezérigazgató bejelentése még így is 1,1 milliárd dollár pluszt hozott neki. Ballmer 4 százalékán felül az egykori társalapító Paul Allennek már csak 2%-os tulajdonrésze van a vállalatban, de volt olyan időszak, amikor a Microsoft 28 százalékát birtokolta. A céget már 1983-ban otthagyó Allen 15,4 milliárd dollárra becsült vagyonának 25 százaléka származik jelenleg is a Microsoftból, Ballmer nyugdíjának bejelentése pedig egy nap alatt elméleti síkon 251 millió dollárral gazdagította.