A Rosznyefty tavalyi nettó nyereségének 25 százalékát fizeti ki osztalékként, ami összesen 85,3 milliárd rubelt (2,7 milliárd dollár) jelent - közölte a RIA Novosztyi hírügynökség. A vállalat 2013 márciusában lett a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcége, amikor megszerezte a brit-orosz vegyesvállalat, a TNK-BP részvényeinek 100 százalékát. Tavaly éves nettó nyeresége 342 milliárd rubel (11 milliárd dollár) volt, 7 százalékkal több az előző évinél, és akkor is az ideihez hasonló osztalékot, a nettó nyereség 24,8 százalékát fizetett. Fő részvényes az állam, amelyé 69,5 százalék, 10 százalék forog a tőzsdéken.

A diadalmenet azonban idén megtorpanni látszik - a legújabb adatok szerint az év első negyedében a nettó nyereség "csak" 102 milliárd rubel (3,3 milliárd dollár) volt, ami 12,8 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakáénál. Ezt a cég elsősorban a kedvezőtlen árfolyam-változásoknak és a költségek növekedésének tulajdonítja. Igazuk lehet, hiszen az árbevétel ugyan ebben az időszakban 7 százalékkal, 812 milliárd rubelre emelkedett.

Igor Szecsin, volt miniszterelnök-helyettes, a Rosznyefty vezérigazgatója a jelentési időszak legjelentősebb eseményének a TNK-BP megszerzését minősítette. Mint elmondta, emellett megerősítették vezető pozíciójukat az orosz kontinentális talapzat kiaknázásában, jelentős hosszú lejáratú szerződések sorát írták alá a szénhidrogén-kitermelés korszerűsítésére, gyarapították a világon a legnagyobb tartalékaikat (a Rosznyefty honlapja szerint bizonyított olajtartaléka 22,8 milliárd hordónyi), miközben megőrizték a vállalat szolid pénzügyi helyzetét.