A Lehman Brothers Holding, a Wall Street egyik legnagyobb befektetési bankja 3,9 milliárd dolláros veszteséget jelentett a f2008-as fiskális évének harmadik negyedévére vonatkozóan. A cég a körülötte kialakult bizonytalanság megszüntetésére törekedve a várakozásoknál egy héttel korábban tette közzé negyedéves gyorsjelentését, mint ahogy azt a piac várta. Az elemzők mindössze 2,2 milliárd dolláros veszteséget vártak.

A Lehman azért jelentette be kedden, hogy előrehozza gyorsjelentését, mert felröppent a pletyka, miszerint a KDB és a Lehman vezetői közötti tárgyalások megrekedtek, a felek nem tudtak dűlőre jutni a befektetési bank 20 százalékos tulajdonjogát képező részvénypakett árában. A hír, miszerint a társaság nem lesz képes végrehajtani a biztonságos működéséhez szükséges tőkebevonást, mélybe küldte a részvények árfolyamán.

A Lehman Brothers a 2008-as fiskális év második negyedévében 2,8 milliárdos veszteséget termelt, míg a 2007-es év harmadik negyedévét még 887 millió dolláros nyereséggel zárta.

A Lehman papírok rekordarányú 45 százalékos eséssel zártak kedden. A Lehman részvényeinek árfolyama eddig 88 százalékkal csökkent az idén, ezzel a társaság papírjai a legrosszabbul szereplő részvények az Amex brókerházakat tömörítő 11 tagú indexén.A részvényenként 5,92 dolláros veszteség arra sarkallta a céget, hogy újra fontolóra vegye a tőkeemelés lehetőségeit, majd úgy határozott, hogy korábbi terveivel összhangban értékesíti a befektetés-kezelő üzletágát, egyúttal mindent megtesz annak érdekében, hogy a kereskedelmi ingatlanok piacán és a lakossági jelzálogpiacon lévő eszközállományát, valamint egyéb kevéssé likvid eszközeit tovább csökkentse.

A Lehman papírjainak jegyzése a rossz hírek ellenére, vagy még inkább a vezérigazgató nagyszabású strukturális átalakításról szóló ígéreteinek hatására emelkedni kezdett a New York-i tőzsdenyitást követően, majd miután jegyzése újra átlépte a 8,50 dolláros határt újra csökkenésnek indult. A kereskedés első harmadának vége felé a részvény már közel 2 százalékos mínuszban 7,7 dollár körül cserélt gazdát.

A Lehman nettó bevételei elérték a 2,9 milliárd dollárt, a lakossági jelzálogpiaci eszközeinek értékvesztése 5,3 milliárd, a kereskedelmi ingatlanok piacán lévő eszközei miatti veszteségei pedig 1,7 milliárd dollárra rúgtak. A kimutatások szerint a Lehman tőkeerősségét mutató Tier 1 Ratio a korábbi 10,7 százalékról 11 százalékra emelkedett a harmadik negyedév során.

A tervek szerint a Lehman a lakossági hitelpiacok, valamint a kereskedelmi ingatlanok piacán lévő kitettségeit tovább csökkenti. A harmadik negyedév végére az előbbiben 17,2 milliárd dollárnyi, utóbbiban közel 33 milliárd dollárnyi érdekeltsége volt az eszközállomány 31 illetve 18 százalékos csökkentését követően. A Lehman tervbe vette, hogy a 2009-es pénzügyi év első negyedévében a kereskedelmi ingatlanpiaci eszközállományát egy új, az anyavállalattól függelten részvénytársaságban egyesíti, leválasztva azokat a Lehman központi könyveiről. Ezen felül a Lehmannál bejelentették, hogy eladnák a befektetés-kezelő üzletág többségi tulajdonát is.

A társaság tervei szerint a mintegy 30 milliárd dolláros kereskedelmi ingatlanportfólió külön cégbe kiszervezése lehetővé teszi a részvényesek számára azok maximális hozamának biztosítását. A kereskedelmi ingatlpiaci kitettségek leválasztására azért is szükség van a cégvezetés szerint, mert azokrendkívüli volatilitásából fakadó lehetséges veszteségek a befektetők bizalmatlanságának legfőbb forrásai.

A Lehman-részvények után járó osztalékot a korábbi 0,68 dollárról 0,05 dollárra csökkentették. Az osztalék csökkentése révén a társaság mintegy 450 millió dollárt spórolhat meg évente.

A Lehman Brothers vezérigazgatója, Richard S. Fuld azt követően jelentette be a társaság átstrukturálását, hogy a KDB-vel folytatott tárgyalások zátonyra futottak. Fuld szerint a mostani egy rendkívüli idő a pénzpiaci szektor számára, a Lehman számára pedig az egyik legnehezebb időszak a cég történetében.

A befektetéskezelő üzletág - amely magában foglalja az eszközkezelő, a kockázatitőke, valamint a vagyonkezelő üzletágakat - értékesítése sem újkeletű ötlet a Lehmannál. A társaság közleménye szerint előrehaladott tárgyalásokat folytat több partnerrel a témában, melyek eredményeit folyamatosan közli majd.