A németországi Rüsselsheimből Szentgotthárdra helyezik át az Opel motor- és sebességváltó gyártását - értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az új Opel-tulajdonos, az osztrák-kanadai beszállítói konszern Magna által tervezett leépítések részeként a legnagyobb németországi gyárból - a Hessen tartományban lévő rüsselsheimiből - a 14 700 alkalmazott közül 1400-at bocsátanak el. A leépítés fő oka, hogy a motor- és sebességváltó gyártást külföldre, mégpedig Szentgotthárdra helyezik át - írta az MTI Eco.

A lap úgy tudja, hogy a Magna európai méretekben a korábban tervezettnél több, összesen 11 000 munkahely megszüntetését tervezi, ebből legkevesebb 4500 alkalmazottnak Németországban mondanak fel. A korábbi értesülések 10 500 fő elbocsátásról szóltak.

Bochumból a motor- és sebességváltó gyártást szintén külföldre helyezik át, egy Bécs melletti üzembe, itt 2000 állás szűnik meg. A munkahelyek megszüntetése egyedül a türingiai Eisenachban lévő gyárat nem érinti, a Magna a spanyolországi Zaragoza üzeméből ide helyez át termelési kapacitásokat, onnan pedig több ezer alkalmazottat bocsát el.

Németország mellett a tervezett leépítések leginkább Belgiumot sújtják, a hírek szerint bezárják az Astrát gyártó antwerpeni üzemet, az országban összesen 2500 munkahely szűnik meg. Spanyolországban és Angliában a kiszivárgott értesülések szerint 2100, illetve 1400 munkahely szűnik meg.