A szakértők által inkább figyelemmel követett EBITA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény) 216 millió eurót tett ki az egy évvel korábbi 532 millió euróval szemben. A szakértők kedvezőbb adatra, 324 millió euróra számítottak – írja az MTI.

A negyedéves bevétel 1,3 százalékkal, 4,18 milliárd euróra csökkent. Az elemzők átlagosan 4,23 milliárd eurós bevételre számítottak. Összehasonlítható alapon az eladások 7 százalékkal csökkentek a piaci várakozások szerinti 5,4 százalékos visszaeséssel szemben.

A karanténkorlátozások súlyosan érintették a vállalat kínai üzleti tevékenységét, mivel az ország több üzemében két hónapra felfüggesztették a termelést. Emiatt az összehasonlítható eladások Kínában közel 30 százalékkal estek a második negyedévben.

A Philips közlése szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt nem történt jelentősebb leírás, a cég továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet.

A képvezérelt diagnosztikai és terápiás berendezéseket fejlesztő Diagnosis & Treatment alegység bevétele 1,9 százalékkal, 2,157 milliárd euróra nőtt. A testápolási cikkek gyártásának szegmensében (Personal Health) a bevétel 0,2 százalékkal, 831 millió euróra emelkedett, a betegek állapotának távfelügyeletére megoldásokat kínáló Connected Care divíziójában a bevétel 10 százalékkal, 1,06 milliárd euróra csökkent.

A cég a korábban várt 3-5 százalékról 1-3 százalékra rontotta az eladások összehasonlító alapon számított idei növekedési előrejelzését. Ugyanakkor arra számít, hogy 2023-2025-ben az értékesítése évi 4-6 százalékos ütemben fog bővülni.

Az amszterdami értéktőzsdén a Royal Philips részvényára csaknem 7 százalékos eséssel kilencéves mélypontra, 20,24 euróra zuhant.