A többi online áruházhoz képest olcsóbban kínált telefonokat, táblagépeket, számítógépeket, tévéket és egyéb műszaki cikkeket a Turbado.hu, amely régóta viselte a "megbízható bolt" plecsnit. Most viszont elérhetetlenné vált, a felületről minden eltűnt, csupán egy nem túl biztató üzenet olvasható - írja a hvg.hu.

"Kedves Megrendelőink! Sajnos a Turbado.hu webáruház tevékenysége jelenleg szünetel. A függőben lévő megrendelések törlődnek. Előre kifizetett megrendelések esetén az összeget a lehető leghamarabb visszatérítjük. Köszönjük megértésüket, és mindenkitől elnézést kérünk az okozott kellemetlenség miatt!" - áll az üzenetben.

A Turbado.hu valójában nem is webáruház volt: az eszközök eladása helyett - egy saját megfogalmazása szerint "forradalmian új" modellt alkalmazva - sokszor csak bérbe adta a készülékeket. Emiatt aztán bajba kerülhetnek azok, akiknek már hónapok óta a zsebükben van a megrendelt telefon, asztalukon a laptop, szobájukban a tévé.

A lap külföldi site-ok beszámolóját idézve azt írja. hogy a Turbado Németországban már többször szembetűzésbe került a hatóságokkal. Korábban a fogyasztóvédelem is figyelmeztette a céget, mivel több tízezer készülékkel nem tudtak elszámolni és ezeket az ismeretlen forrásból származó készülékeket értékesítették általában elég nyomott áron. A német hatóságok aggályosnak találták azt is, hogy a vevők megfelelő tájékoztatása nélkül a készülékbérlést kínált.

A HuaweiBlog magyarázata szerint amikor a felhasználó megrendelt a Turbadótól valamilyen terméket, valójában nem a vételárat kérik el tőle, hanem csupán a "kauciót" fizeti ki, melyért cserébe tetszőleges ideig megtarthatja az eszközt. Később, ha szeretné, visszaküldheti a terméket és visszakaphat a kaucióból valamennyit. Valószínűleg ez a különleges üzleti modell az oka annak is, hogy a Turbado Kft. felkerült a Magyar Nemzeti Bank figyelmeztetéseket tartalmazó listájára, azzal a megjegyzéssel, hogy engedélyhez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem jogosult.