A Sberbank azért kérte az ásványvízgyártó részvényeinek átruházását, mert korábban a pénzintézet garanciát vállalt az Agrokor kölcsöneinek visszafizetésére.

A Szberbank d.d. Ljubljana és a Szberbank d.d. Zágráb egyenként 67,40 millió konvertibilis márka (valamivel több mint 34-34 millió euró) értékben indított végrehajtási eljárást a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz-előállító vállalatának a tulajdonában lévő Sarajevski kiseljak ellen, amely az Agrokor-cégcsoporthoz tartozik.

A bíróság a Sarajevski kiseljak részvényeinek lefoglalásáról, becsléséről és eladásáról hozott határozatot.

A Jamnica fellebbez a bírósági döntés ellen - olvasható a zágrábi tőzsde oldalán.

Az orosz pénzintézet a Jamnica részesedésének végrehajtását kéri két leányvállalat, a belgrádi székhelyű Mg Mivela d.o.o. és a maribori székhelyű Jamnica mineralna voda d.o.o.-ban is. Ebben a két esetben még nem született ítélet.

Az Agrokor és leányvállalatai ellen számos bírósági eljárás indult az elmúlt néhány hónapban, három Londonban, a nemzetközi döntőbíróságon. A horvát lapok korábban arról számoltak be, hogy mindhárom mögött a Szberbank áll. Gazdasági szakértők attól tartanak, hogy miután a kormány válságmenedzsmentet nevezett ki áprilisban a csődközelbe jutott Agrokor élére, a konszern adósságának nagy részét az államnak, vagyis az adófizető állampolgároknak kell majd állnia.

A tavasszal publikált adatok alapján az Agrokor teljes adóssága meghaladta az 5,2 milliárd eurót. A vállalatcsoport akkor 1,3 milliárd euróval tartozott két orosz állami tulajdonban lévő banknak, a Szberbanknak és a VTB Banknak. Később a Szberbank további 300 millió euró hitelt hagyott jóvá az Agrokor számára. A bank hajlandó lett volna továbbra is finanszírozni a működést, de cserébe az kérte, hogy az általa biztosított hitelek minden más hitelezőnél korábban kerüljenek visszafizetésre, vagyis "szuper szenior" státuszt szeretett volna, de ebbe nem egyezett bele a válságmenedzsment.

Ugyanakkor az Agrokor néhány héttel később, hasonló modell szerinti (roll up), vagyis visszafizetési elsőbbséggel szerződést kötött más nemzetközi és horvát pénzintézetekkel, amelyek 480 millió euró hitelt bocsátottak a vállalatcsoport rendelkezésére.

Anton Ramljak, az Agrokor élére kinevezett kormánybiztos a hónap végére ígérte, hogy nyilvánosságra hozza a konszern teljes adósságát.