Csődeljárást jelentett be a bécsi kereskedelmi bíróságon az Ordia Austria textiláruházlánc. A közelgő fizetésképtelenség mintegy 239 alkalmazottat és további 110 hitelezőt érint.

Az Ausztriában 51 üzletet üzemeltető Ordia Handels teljes kötelezettségállománya mintegy 15 millió eurót tesz ki - írja a Kronen Zeitung.

A németországi székhelyű Orsay GmbH anyavállalat vagyona felett egyébként már 2021 novemberében fizetésképtelenségi eljárást indítottak.

A potenciális befektetőkkel folytatott tárgyalások mind az anyavállalat, mind az Ordia Handels esetében kudarcba fulladtak, így az osztrák leányvállalat is kénytelen volt csődöt jelenteni. A világjárvány miatt a forgalomban ráadásul további jelentős veszteségeket könyveltek el - írja a portál.

Honlapja szerint az Orsay-nak jelenleg 34 boltja van Magyarországon, ezek közül 12 Budapesten található.

A német anyacég száz százalékos tulajdonában lévő magyar leányvállalat, az MDO Kereskedelmi Kft. a Céginfo.hu adatai szerint megérezte a koronavírus-járványt és annak gazdasági hatásait: a korábbi évek dinamikus növekedése megtört, a 2019-es 11,8 milliárdos árbevételét 2020-ban 9,8 milliárd forint követe, miközben az adózás előtti eredmény a 100-300 millió forintos pluszból 2020-ban 1,34 milliárd forintos veszteségbe fordult. A cégnek jelenleg 170 alkalmazottja van.