A Harley Davidson második negyedéves nettó nyeresége 91 százalékkal zuhant az egy évvel korábbihoz képest, a gyártás visszafogásával és újabb ezer fős elbocsátással reagálna a vállalat a helyzetre - írja a Bloomberg.

A nettó nyereség 19,8 millió dollárra, részvényenként 8 centre olvadt az egy évvel korábbi 222,8 millió dollárról, az árbevétel ezzel párhuzamosan 27 százalékkal 1,15 milliárd dollárra esett.

A gyártó bevételei egyébként már nyolcadik hónapja csökkenő tendenciát mutatnak, egyre kevesebb fogy a szélsőséges esetben 40 ezer dollárba is kerülő motorokból. A költségek csökkentése érdekében összesen ezer dolgozótól válik meg a már korábban bejelentett 1800 fős leépítésen felül, emellett 3 államban is gyárbezárásokat hajt végre.

Világszerte 30 százalékkal esett vissza a Harley forgalma a tavalyi értékhez képest, az Egyesült Államokban ennél nagyobb, 35 százalékos a piacvesztés, az iparág egészében 48 százalékkal kevesebb járművet vásároltak.

A társaság lefelé módosította idei kibocsátási várakozásait, összességében 212 ezer darabra, a korábbi 273 ezerről - ez a mennyiség gyártósorok tavalyi teljesítményénél 30 százalékkal alacsonyabb.

Az éves megtakarításokat a mai jelentés már 140-150 millió dollárra teszi, ami 70 millióval magasabb a korábbi várakozásnál.