Májustól változott az Erste ATM automaták igénybevételének feltétele. A leglényegesebb pontja, hogy külföldi kártyák esetén (Revolut, Wise, Curve is ide tartozik) új díjat vezetnek be:

tranzakciónként 1200 forintba kerül majd a pénzfelvétel.

Ezt akkor is meg kell fizetni, ha az adott előfizetéses csomaggal egyébként ingyenes lenne a készpénzfelvétel.(A Revolut Standard és Plus csomagokkal például havonta 75 000 Ft, míg a Premium és a Metal csomagokkal 150 000 Ft, illetve 300 000 Ft vehető fel díjmentesen 30 naponként.)

Külföldi kártyának számítanak

A Bankmonitor cikkéből kiderül, hogy dolog egyáltalán nem egyedi: bankok és ATM-et üzemeltető pénzügyi szolgáltatók is sokszor számolnak fel díjat a külföldi kártyák esetében, ám azoknak, akik eddig díjmentesen használták az Erste készülékeit, érdemes odafigyelniük a változásra.

Aki külföldön is használ ilyen kártyákat, az bizony már belefuthatott ilyesmibe.

Annyi talán jó hír, hogy a felszámítandó költségekről előre szólnak majd az ATM-ek, tehát van lehetőség megszakítani a folyamatot.

Lesz azonban más „meglepetés" is

További változás, hogy a Revolut és Wise ügyfelek esetében az Erste 150 000 Ft-ban korlátozta a külföldi kibocsátású kártyákkal egy napon belül felvehető készpénz összegét, ráadásul a limit nem egy ATM-re, hanem az Erste összes készülékére vonatkozik.

A magyar számlatulajdonosokat kevésbé érintő változás, hogy

a külföldi kibocsátású kártyáknál az Erste is bevezeti az úgynevezett Dinamikus Pénznem Átváltás szolgáltatást.

Ez akkor érdekes, amikor forintot venne fel valaki egy más devizanemű számlájáról: ilyenkor az ATM-et működtető bank vagy szolgálató felajánlja, hogy a tranzakció során ismertetett árfolyamon végzi el az váltást. Erre célszerű nemet mondani, hiszen általában nem előnyös az ügyfél számára. 

A Revolut és a Wise kártyákkal a többség azonban forintszámláról vesz fel forintot, így általában nincs szükség váltásra sem, ám ha mégis, akkor jobban járunk azzal, ha a Revolut vagy a Wise végzi el a konverziót – írja a portál. 

Ez a dinamikus átváltási „szolgáltatás" külföldön történő kártyás vásárláskor lehet még nekünk ismerős. Ismert aranyszabály, hogy ilyenkor minden esetben a helyi pénznemben érdemes fizetni, ezt az opciót érdemes a kártyaterminálon választani, még akkor is, ha ezt elsőre nem is ajánlják fel mindenhol.