A Napi Gazdaság cikke.

Az USA-ban a tavalyi 28 ezer és az idei 42 ezer után jövőre 62 ezer vállalat válhat fizetésképtelenné, ám az európai számok még ennél is riasztóbbak: a 2007-es 149 ezerről 2009-re 197 ezerre ugorhat a bedőlt cégek száma. A legtöbb csőd, mintegy 63 ezer Franciaországban várható, Spanyolországban majdnem megnégyszereződik, Írországban és Nagy-Britanniában közel kétszeresére nő a fizetésképtelenné váló vállalatok száma.

A gazdasági ágak közül az autóipar, a kiskereskedelem és a textilipar cégei vannak a legnagyobb veszélyben. Japánban a tavalyi 14 ezerről jövőre 17 ezerre ugrik a csődök száma és a szigetországot kivéve minden fejlett gazdaságban több bukást fognak regisztrálni, mint a 2001-2002-es gazdasági visszaesés idején.

A jövő év a fúziók és akvizíciók (M&S) területén is jelentős visszaesést hoz: az ideihez képest 30 százalékkal, 2 ezer milliárd dollárra zuhanhat ezek értéke - derül ki a Barclays Capital és a Nomura Holdings elemzéséből. 2008-ban eddig 36 százalékkal esett az M&S ügyletek száma 2007 azonos időszakához képest, a felvásárlásokban tanácsadóként részt vevő bankok bevételei 34 százalékkal, 63 milliárd dollárra csökkentek - adta hírül közös felmérésének eredményét a Bloomberg és a Freeman & Co. piackutató cég.

A francia Société Générale szerint a lezárt felvásárlási ügyletek száma az idei 8 ezerről 4 ezerre zuhanhat. Az utóbbi hónapokban a cégfelvásárlások és divízióeladások nagy részét a vállalatoknak pénzügyi segítséget nyújtó államok kényszerítették ki - állapítják meg a szakértők -, és ez jövőre is így marad. A szűkös hitellehetőségek miatt 2009-ben aligha várható 20 milliárd dollárosnál nagyobb üzlet. A kínai és a japán vállalatok lehetnek a legaktívabbak a vevői oldalon, utóbbiaknak az erős jen ad jó esélyt az akvizíciókra.