A kínai gazdaság lassulása a ruhaboltokat is elérheti: az alacsony árairól ismert Primark ruhamárka vezetői szerint például az év vége felé fennállhat annak a veszélye, hogy egyes ruházati cikkek esetén hiány alakul ki, ha a kínai gyártásban a koronavírus-járvány miatt fennmaradnak a késések - írja a brit Guardian.

Hiánytermékek másoktól

A Primark termékeinek több mint 40 százaléka Kínából származik, a meglévő készletek a holdújévet megelőzően készültek el, ami azt jelenti, hogy rövid távon nem lesz hiány. A cég szorosan együttműködik kínai beszállítóival, hogy felmérjék, a vírus milyen hatással van a gyárakra és az ellátási láncra, valamint hogy képesek-e teljesíteni a jelenlegi megrendeléseket. A Primark tulajdonosa mérlegeli többek között annak a lehetőségét, hogy a más régiókban lévő, már meglévő beszállítóknál fokozzák a termelést.

John Bason, a cég tulajdonosa, az Associated British Foods pénzügyi igazgatója szerint a cég beszélt már bangladesi, kambodzsai, vietnami, törökországi és kelet-európai beszállítóival is a lehetséges hiánytermékek kiküszöböléséről. A szakember szerint azonban néhány Kínában gyártott terméket, például egy-két kiegészítőt nehéz máshonnan beszerezni, így nem tudják garantálni, hogy minden kínai terméket pótolni tudnak.

Felpörgő divatvilág

A Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) már korábban írt arról, hogy az alacsony árakkal és folyamatosan változó kínálattal operáló fast fashion boltoknak köszönhetően hihetetlen sebességre kapcsolt a divatvilág, illetve mekkorára nőtt a vásárlók étvágya az olcsó ruhák iránt.

Az európai ruhagyártók 2000-ben például még csak átlagosan két kollekciót dobtak piacra az Európai Parlament adatai alapján, a kollekciók száma 2011-re ötre emelkedett, de például a Zara 24, a svéd H&M 12-16 kollekcióval rukkol elő évente.