Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint az erős felhalmozott kereslet még akkor is ösztönözni fogja a légi közlekedést idén nyáron, amikor a magasabb olajárak a fogyasztói kiadásokat is visszafogják – írja a Bloomberg.

O'Leary egy interjúban elmondta, hogy a családok különösen szívesen utaznak Európa-szerte, az ukrajnai orosz invázió, a magasabb nyersolajárak vagy a gazdaságok szélesebb körű inflációja ellenére. 

„Úgy gondoljuk, hogy a nyári utazási csúcshónapok, július, augusztus és szeptember nagyon erősek lesznek” – mondta O'Leary a Bloomberg Televíziónak csütörtökön.

Az olajárak tartós emelkedése az év vége felé elkezdheti tompítani a keresletet – mondta O'Leary, hozzátéve, hogy a fogyasztói kiadásokkal kapcsolatos aggodalmak általában a Ryanairhez hasonló fapados légitársaságoknak kedveznek.

„Ha az olajárak magasak maradnak, akkor szerintünk a dolgok jövő télen lesznek egy kicsit ijesztőek” - mondta a vezérigazgató. „Növekvő energiaigényünk lesz, az európai gazdaságokat némileg aláássák a magasabb olajárak vagy az energiaellátással kapcsolatos aggodalmak, és a recesszió kockázatával nézhetünk szembe” – magyarázta véleményét.

A Ryanair 80 százalékos fedezeti ügyletet kötött a jövő márciusig tartó, hordónkénti 63 dolláros repülőgép-üzemanyag-szükségletére, ami segít az árak alacsonyan tartásában még akkor is, amikor a versenytársak kénytelenek emelni a viteldíjakat a nyersolaj drágulására reagálva. A dublini székhelyű légitársaság a Boeing szállítását követően idén nyáron további 65 repülőgépet fog flottába állítani, az utolsó 10 gép áprilisban és májusban érkezik.

A vezérigazgató elmondta, hogy nem folytattak tárgyalásokat a Boeinggel a 737 Max repülőgépek további megrendeléséről, bár van kilátás a tárgyalások folytatására, ha az árképzés megfelelő lesz.

A Ryanair részvényei 2,2 százalékkal emelkedtek nyitáskor a dublini tőzsdén csütörtökön.