A román kormány 72 millió euróért értékesítette a Transgaz Medias (TGN) gázszállító vállalat 15 százalékos részvénycsomagját - jelentette be szerdán Constantin Nita energiaügyi miniszter. A részvények 70 százalékát külföldi befektetők vásárolták meg, a többszörös túljegyzés pedig bizakodásra ad okot a többi állami vállalat kisebbségi részvénycsomagjának privatizálása szempontjából - mondta a tárcavezető.

Piaci szereplők azonban kevésbé elégedettek, a TGN részvényeiért átlagosan 179 lejt fizettek, (egy euró 4,4 lej) 9 százalékkal kevesebbet a jelenlegi tőzsdei árfolyamnál, azaz a 15 százalékos csomag piaci értéke 79 millió euró. A TGN-t részvényenként 171 és 230 lej közötti áron hirdette meg a hónap elején a tárca, az ársáv alsó szintje akkor 20 százalékkal alacsonyabb, a felső szint 7,7 százalékkal volt magasabb a papírok aktuális tőzsdei árfolyamánál, így 68 és 90 millió euró közötti bevételre számíthattak.

Bukarest azonban még így is jól járt, a vállalat többségi részvénycsomagja ugyanis továbbra is állami kézben marad. Az gázszállító vállaltot 2008 óta jegyzik a bukaresti tőzsdén, az rábocsátás előtt a vállalat 73,5 százaléka állami tulajdonban volt, a részvények közel 15 százalékát a Fondul Propietatea (kárpótlási alap) birtokolta míg a papírok 11,5 százalékán kisrészvényesek osztoztak.

A TGN tavaly 298 millió eurós forgalom mellett 63 millió eurós nettó profitot termelt, 27 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. Ennek ellenére a tulajdonosok idén is jelentős osztalékra számíthatnak, a cég menedzsmentje a profitból 57,7 millió eurót tervez szétosztani a részvényesek között.