A Financial Times értesülései szerint egy új német kormányzati elképzelés különálló "rossz bankokba" csoportosítaná a bajba került német pénzintézetek toxikus eszközeit. Az amerikában tervezett megoldással szemben - ahol egy állami rossz bankba gyűjtenék a banki mérlegeket terhelő eszközöket - minden banknak létre kellene hoznia egy saját "rossz bankot".

Ezeket esetleg állami garanciával hozhatnák létre a német állam már létező banki megmentő alapjának terhére. Amint az adott bank megszabadul ezektől az eszközöktől, friss tőkéért jelentkezhetne az állami garancialapnál.

Angela Merkel német kancellár jelenleg meglehetősen nagy nyomás alatt áll, hogy módosítsák a kormány októberi mentőcsomagját, mivel az nem volt képes helyreállítani a német bankok iránti megrendült bizalmat - írja a lap. Az új tervvel Berlin azt reméli, hogy képes lesz megálljt parancsolni az eszközleírási spirálnak, amely beeszi magát a banki mérlegekbe, s tőkefelhalmozásra, visszatarásra készteti az ország pénzintézeteit.

A német koalíciós pártok tisztségviselői egyetértettek a terv körvonalaival egy pénteki, zárt ajtók mögött tartott találkozón. A FT forrásai szerint csak kisebb részletkérdésekben nem volt teljes az összhang a pénzügyminisztérium és a CDU vezető képviselői között.

A minisztérium egyelőre nem kommentálta lap értesüléseit.

Az információk szerint Berlin március elseje előtt vgéglegesíteni szeretné a terv részleteit. A kormányzat képviselői még nem tudták megmondani, hogy a bankok támogatják-e a tervet.

A német kormány eredeti 500 milliárd eurós megmentőcsomagja 400 milliárd euró értékben tartalmazott garanciákat új banki hitelekre és friss tőkét az erre rászoruló bankoknak.