Az esztergomi gyártású jármű értékesítése az év végén kezdődik Európában, de Latin-Amerika, Óceánia és Ázsia számára is forgalmazzák majd, ráadásul a Suzuki az európai zöld törekvésekkel összhangban 2022-ben tovább bővíti hibrid kínálatát is.

 „Merész, kifinomult, sokoldalú: az új S-Cross szabadidő autó mindezt egyszerre testesíti meg, méghozzá magas színvonalon” – jegyezte meg Shigeru Aoyama főmérnök a modell világpremierjén.

A cégcsoport elnöke, Toshihiro Suzuki elmondta: „Jelenleg csak lágy hibrid meghajtású személyautókat gyártunk Európában, jövő évtől bővítjük hibrid meghajtású kínálatunkat.” Ennek köszönhetően az új hibrid változatban és csatlakoztatott szolgáltatásokkal kiegészülve is elérhető lesz a jövő év második felétől. 

A Suzuki új hibrid rendszere egy frissen fejlesztett belső égésű motor, egy elektromotor-generátor egység és egy automata váltó kombinációja. A rendszer az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében támogatja a hibrid és a tisztán elektromos hajtást is.

Az új hibrid rendszer már alacsony fordulatszámon is erős és rendkívül hatékony, képes elindítani és felgyorsítani az autót, araszolás, egyenletes haladás és tolatás közben pedig teljesen elektromos üzemmódra áll át a csendes működés és a minimális üzemanyag-fogyasztás érdekében - írják.

Az új rendszer egyik jellemzője, hogy a motor-generátor a fokozatokat automatikusan kapcsoló- és a tengelykapcsolót működtető automata váltó kimeneti oldalára került. Ebben a konfigurációban a motor-generátor egység közvetlenül hajtja a tengelyt, és kapcsolás közben kitölti a nyomatékrést, biztosítva a sima fokozatváltást.

A rendszer ráadásul lassításkor a mozgási energiát hatékonyan fogja be és alakítja villamos energiává a belső égésű motor leállítása és a tengelykapcsoló kioldása mellett. Mindez növeli az elektromos üzem hatótávolságát - olvasható a vállalatcsoport közleményében.