Egy prominens ausztrál akadémikusokból és közgazdászokból álló csoport támogatná, hogy 40 százalékos adóval sújtsák a bányaipari cégeket.

Az ausztrál versenyjogi szabályozó intézményének volt vezetője, Allan Fels volt az egyik a 21 aláíró közül, akik nyílt levélben támogatja a bányaipari cégek nagyarányú profitjára kivetendő nyereségadót, amely szerintük "összhangban van a gazdasági elméletekkel és a nemzetközi modellekkel".

Az úgynevezett szuperadó csökkentené ezeknek a cégeknek a profitját és a kitermelési értéket, illetve korlátoznák az ausztrál kormány által korábban jóváhagyott, bányászattal kapcsolatos jogaikat.

Ezeknek a cégeknek a mostani magas profitabilitásuk azt jelenti, hogy megérett az idő egy hatékonyabb és igazságosabb rendszer létrehozására az említett jogokat illetően.

Jan du Plessis, a Rio Tinto elnöke elmondta, hogy az illeték visszamenőleges alkamazása Ausztrália szuverén kockázatát illetően és növelné a beruházások költségét az országban, ami lerobolhatja az ország nemzetközi tekintélyét.