Az Oroszország Kalinyingrád tartományában működő Avtotor autóipari vállalat, ahol számos autógyártó különböző személy- és teherautóit szerelik össze bérgyártásban, különös ötlettel állt elő a háború miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottai foglalkoztatására - írja a Moscow Times. Háromszáz hektárnyi termőterületet ajánlott fel nekik megművelésre.

A területet parcellákra osztották, ahol a dolgozók saját maguknak termeszthetnek növényeket. A földet előkészítették a sajátos mezőgazdasági művelésre. Az alkalmazottak között kérdőíveket osztottak szét, hogy kiderítsék, ki lenne nyitott a lehetőségre.

Az Avtotor április végén jelentette be, hogy május 1-jétől kényszerszabadságra küldi 3500 dolgozóját, miután a háborúra válaszul adott céges korlátozások jegyében a cég két régi partnere, a német BMW és az amerikai General Motors lemondta a megrendeléseit. A dél-koreai Hundai és Kia, illetve kínai Nanjing Automobile Corp. továbbra is gyártat járműveket az orosz vállalattal.

Első körben 168 parcellát adtak át az alkalmazottaknak megművelésre, amelyek összesen ezer négyzetméter területet foglalnak el a Balti-tenger partján lévő Kolmogorovka falu mellett. A szomszédos Ljublino melletti részeket két jelentkező között fogják kisorsolni.