A Volkswagen AG (VW) német autókonszern kínai részlege, a Volkswagen Group China megállapodást írt alá két kínai céggel elektromos járművek akkumulátorainak gyártásához használt fémek kitermelését és feldolgozását végző vegyes vállalatok alapításáról.

A friss bejelentése szerint a Huayou Cobalttal és a Tsingshan Csoporttal közös vállalkozások nikkeltermeléssel és egyebek között feldolgozással foglalkoznak majd. Az egyik közös vállalkozás Indonéziában fog működni, ahol a világ nikkelérc készletének több mint 10 százaléka található; a másik vállalat pedig Kínában - és nikkel, illetve kobalt-szulfát feldolgozással foglalkozik majd.

Az új projektek lehetővé teszik az autógyártó számára, hogy optimalizálja költségeit és fenntartható ellátási láncokat biztosítson az elektromos járművek gyártásához szükséges alapanyagokból, illetve hogy csökkentse az akkumulátorgyártással kapcsolatos kiadásokat.

A nikkel ára idén már mintegy 400 százalékkal emelkedett, miután az Ukrajna elleni orosz invázió miatt nemzetközi szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben, amely a világ nikkelkeresletének 10 százalékát fedezte.

Tavaly decemberben megírtuk, hogy a VW agilisan keresi a lehetőségeket arra, hogy az európai autógyártó kapacitását el tudná-e látni "itthoni" nyersanyagokkal;  alig egy hónapja pedig a konszern azt jelentette be, hogy az akkumulátorok reciklikálására külön divíziót létesít, és az a célja, hogy az életciklusuk végére ért energiatároló egységeket szinte teljes egészében felújítva adhassa vissza az autóiparnak.