A Raiffesen International Bank 2010 első negyedében 71 millió eurós profitot ért el, az egy évvel korábbi hasonló időszakban teljesített 22 millió eurós eredmény után.

A Bloomberg elemzői konszenzusa ennél magasabb, 99 millió eurós számot valószínűsített.

Az árbevétel több mint 20 százalékkal nőtt a tavalyi második negyedhez képest.

A kelet-európai piacon jelentős kitettséggel bíró bécsi központú pénzintézet eredményeit nagyban javította a régió gazdaságaiban zajló fellendülés.

A bank hitelveszteségek kezelésére elkülönített céltartalékai 523-ról 265 millió euróra csökkentek.

Ugyanakkor a nemteljesítő hitelek aránya 0,6 százalékponttal 10,4 százalékra emelkedett a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A nettó kamatbevételek 1,5 százalékkal 740 millió euróra bővültek.

Míg Oroszországban és Ukrajnában - ahol a bank a legnagyobb külföldi tulajdonú hitelintézet - javulás tapasztalható, addig globálisan bizonytalanságok várhatóak a 2011-es kilátásokkal kapcsolatban - közölte a Raiffeisen.

Az első félévben a teljes céltartalék-állomány 42,4 százalékkal 560 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A nemteljesítő hitelállomány 1,6 százalékkal bővült 2009 végéhez képest; a teljes állomány közel 30 százaléka az ukrán egységhez köthető. Az üzemi eredmény 17 százalékkal mérséklődött az első félévben.

Az eredményt rontotta az általános adminisztratív költségek emelekedése, illetve a pénzintézetnek mintegy 18 millió eurós tételt jelentő magyarországi bankadó is.

A bank egyesülése a Raiffeisen Zentralbankkal (RZB) az év későbbi részében zárulhat le, és a jelentés szerint a folyamat a terv szerint halad. Az összeolvadással a Raiffeisen kelet-európai tevékenységét egyesítik anyabankja, az RZB kereskedelmi banki üzletágával, célja pedig a létrehozandó Raiffeisen Bank International jobb hozzáférése a tőkepiacokhoz. Az új egység eredménye az első 6 hónap során 472 millió euró lett volna, 9,5 százalékos Tier 1-es tőkemegfelelési mutató mellett.