Aláírták a British Airways Plc (BA) és a spanyol nemzeti légitársaság, az Iberia Lineas Aereas de Espana SA egyesüléséről szóló szerződést, amelynek eredményeként a BA megerősíti harmadik helyét az európai légitársaságok rangsorában.

Az új vállalat neve International Airlines Group lesz, de megtartják a két márkanevet is.

A feltételek megegyeznek a november megkötött szándéknyilatkozatban rögzítettekkel. Eszerint a BA hétmilliárd dollárt fizet a teljes mértékben részvényes ügyletben, amelynek eredményeként a brit vállalat befektetői az új cég 55 százalékos tulajdonosai lesznek.

Az új társaságot Madridban jegyzik be, de központja Londonban lesz. A szinergiák kihasználásától évi 400 millió euró megtakarítást várnak - ennek kétharmada a repülőgépflották és a háttértevékenység egyesítéséből, egyharmada a közös értékesítésből jöhet össze. A csoportnak 408 gépből álló flottája lesz, amellyel évi 58 millió utast tud szállítani.

A fúzió legfőbb előnye szakértők szerint az, hogy egymás mellé tehetik a brit cég észak-amerikai és a spanyol latin-amerikai járatait. A két légitársaság hálózata jobban közelíti az európai piacvezető Air France-KLM, illetve a második Lufthansa járatsűrűségét, mint a BA járatai egyedül.