Kora délután több internetes hírforrás, a többi között online kiadásában a Der Spiegel, valamint az Auto Bild számolt be arról, hogy az amerikai anyavállalat elégedetlen az Opel tevékenységével, és az Európában mintegy 40 ezer alkalmazottat foglalkoztató, nagy hagyományokkal rendelkező, a közelmúltban jelentős magyarországi terjeszkedést is elhatározó Opel eladására készül. A Der Spiegel a kiszemelt vevők között egy kínai vállalatot, valamint a Volkswagent említette.

A Volkswagen nem kommentálta az értesüléseket, mint ahogy tartózkodtak mindenfajta állásfoglalástól a német kormány képviselői is. Az anyavállalat detroiti szóvivője, valamint a németországi Opel vezetője egyaránt merő spekulációról beszélt, az üzemi tanácsok vezetője ugyanakkor csütörtök délutáni nyilatkozatában hiányolta, hogy konkrét cáfolat nem hangzott el. Értesülések szerint erős az aggodalom a németországi Opel-üzemek dolgozói körében, a rüsselsheimi, az eisenachi, a bochumi és a kaiserslauterni gyár alkalmazottai amúgy is bizalmatlanul tekintenek a General Motorsra.

Az előzményekhez tartozik, hogy az amerikai konszern 2009-ben már meg akart szabadulni az Opeltől. A huzavona akkor csaknem egy éven keresztül tartott, a Magna osztrák-kanadai céggel az élen több potenciális vevő jelentkezett, a német kormány elkötelezte magát a vásárlást támogató hitelgaranciára, az alkalmazottak pedig többé-kevésbé belenyugodtak a tulajdonváltásba. A General Motors azonban végül meggondolta magát, és az Opel megtartása, illetve fejlesztése mellett döntött. A bizalom azonban vele szemben - legalábbis Németországban - nem állt helyre.

Mindez magyarázza, hogy a csütörtöki sajtóértesülések miért okoztak különös aggodalmat Németországban. A Der Spiegel információi szerint az amerikai anyakonszern azért fontolgatja az eladást, mert elégedetlen az Opellel, illetve a brit testvérmárkával, a Vauxhall-lal való európai üzletekkel. A német hetilap szerint a jelentős szanálási erőfeszítések ellenére az Opel változatlanul magas veszteségeket "produkált". 2011 első negyedévében a veszteség állítólag mintegy 260 millió eurót tett ki.

Az Auto Bild az esetleges eladással kapcsolatban két megfontolást említett. Az egyik az, hogy a General Motors a kis autók iránti piacot egy dél-koreai testvérmodellel kívánja kielégíteni. A másik pedig az, hogy az Opel vevőkörét Európában a jövőben a saját márkának számító Chevrolet-val szolgálnák ki. Az eladás ellen szól ugyanakkor az a technológiai tőke, amellyel az Opel rendelkezik.

Az esetleges eladással kapcsolatos, Németországban futótűzként terjedő és vezető hírnek számító sajtóértesülések ellenére csütörtök este Berlinben még mindig tartotta magát a "hivatalos cáfolat nélküli cáfolat".

Érdekesség, hogy 2009-ben a General Motors éppen azon a napon jelentette be az Opel tervezett eladását, amikor Angela Merkel kancellár befejezte washingtoni látogatását. A német kancellár ezúttal szerdán érkezett haza az Egyesült Államokban tett újabb látogatásáról. Megfigyelők többsége szerint azonban csak "a véletlenek egybeeséséről" van szó.