A szlovén kormány tegnap úgy döntött, hogy megemeli az éves útdíjat, amelyet minden személyautó után évente be kell fizetni, mintegy megújítva ezzel a jármű regisztrációját. A bevezetéssel nem sokat cicóznak: már hétfőtől él a 13 százalékos emelés. A motorkerékpárok után fizetendő összeg tíz százalékkal nő - jelentette a Slovenian Times.

A rendszert úgy alakították ki, hogy az útdíj nagysága az autók motorjának hengerűrtartalmától függ. Ennek megfelelően az 1350 köbcentisnél nem nagyobb motorral felszerelt járgányok útdíja 55 euróról 62 euróra (18 ezer forint), az 1350-1800 köbcentiseké 85-ről 96 euróra (28 ezer forint) megy fel. A drágulás nagyjából nyolc hónappal követi a legutóbbi emelést, amely 2012. november 1-jétől volt hatályos. Igaz, akkor még nem a jelenlegi kormány regnált az országban.

A ljubljanai vezetés 133 millió euró bevételre számít az útdíjakból 2013-ban, ami hatmillió euróval haladná meg a 2012-es összeget. Az autósok adóztatásából befolyó pénzt jelenleg nem az úthálózat fenntartására vagy javítására fordítják, hanem a vasút fejlesztését finanszírozzák belőle.

A lottózók zsebébe is benyúlnak

A törvényhozás szintén tegnap elfogadta az új tízszázalékos lottóadót, amelyet minden fogadási szelvény után meg kell fizetniük a szerencserjáték-üzemeltetőknek. Ebből a közteherből - amely az év későbbi részében lép életbe - idén 7,3 millió eurót várnak, majd 2014-en 17 milliós bevételt remélnek. Nem adóznak a nonprofit intézmények szociális célokat szolgáló források gyűjtése érdekében kibocsátott lottói.

Az ország két szerencsejáték-cége, a Loterija Slovenije és a Sportna Loterija jelezte, hogy áthárítja az új közterhet a vásárlókra. A vállalatok szerint ez sokakat arra fog ösztönözni, hogy külföldön költsék el lottózásra szánt pénzüket.