Szlovákiában 2014-ben 13 053 új vállalatot jegyeztek be, ez kevesebb mint fele volt az egy évvel korábbinak és az utóbbi hat év legalacsonyabb adatának bizonyult. Ennek ellenére a szlovákiai cégek összlétszáma éves szinten 2,3 százalékkal nőtt és így az év végére túllépte a 232 ezret.

Az elmúlt hat év statisztikáinak vizsgálatából kiderül, hogy 2013-ban volt a legmagasabb a vállalat-alapítási kedv Szlovákiában, ekkor csaknem 27 ezer új szlovákiai vállalatot jegyeztek be, ami csaknem 11 százalékos évközi emelkedés. Az újonnan létrehozott vállalatok száma ugyanakkor 2009 óta folyamatos növekedést mutatott, egészen a tavalyi évig, amikor jelentős volt a visszaesés. Az elmúlt hat évben folyamatosan nőtt a szlovákiai cégek összlétszáma, a 2009-ben kimutatott több mint 159 ezerről a tavalyi év végére több mint 232 ezerre.

A Bisnode szerint a számok a vállalkozói környezet alakulásával, azon belül pedig a vállalkozásokra vonatkozó szabályozás szigorodásával állnak összefüggésben. "Bár a szlovák gazdaság viszonylag jól teljesít, az új vállalkozások fagypontra jutottak" - állapította meg elemzésében Július Sauers, a Bisnode country menedzsere.

Tavaly év végén a szlovákiai cégek túlnyomó többségét, mintegy 97 százalékát a kft.-k tették ki, az ilyen vállalatokból több mint 225 ezer volt, míg a részvénytársasági cégformában működőkből 7657 volt. A 2014-ben létrejött új vállalatok közül a kft.-k még ennél is nagyobb arányban voltak képviselve, ilyen cégből csaknem 13 ezret jegyeztek be, míg részvénytársaságból csak 166 jött létre.

A fővárost leszámítva a tavaly létrejött új cégek többé-kevésbé egyenletesen oszlottak meg az ország egyes régiói között. Míg Pozsony megyében jegyezték be az új vállalatok több mint egyharmadát, a fennmaradó hét megye 8 és 11 százalék közötti arányban osztozott a többi új vállalaton.