Egyre több vállalat sorolja fel a vízbiztonságot és a vízhiányt a kockázati tényezők között a hatósági jelentéseikben és a befektetői tájékoztatóikban. A Barclays befektetési bank júniusi jelentése szerint 2020-ban a cégek világszerte 43 százalékkal többször említették a vízellátást, mint a bevételekre veszélyes tényezőt, mint 2019-ben - írja a CBS News.

"Ez egy olyan aggodalom, amely számos ügyfelünk számára egyre inkább a fókuszba kerül" - mondta Michael Littenberg, a Ropes & Gray ügyvédi iroda partnere, aki környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) kérdésekben ad tanácsot a vállalatoknak. 

"Természetesen sokan közülük figyelemmel kísérik a vízfelhasználást, és igyekeznek csökkenteni a vízhasználatot. A vízhiányra való összpontosítás azonban sok vállalatnál újabban kerül előtérbe" - mondta Littenberg.

A vízhiányt és a kockázatot nehezebb nyomon követni, mint más, az éghajlattal kapcsolatos kérdéseket, például a szén-dioxid-kibocsátást. Az Egyesült Államokban a helyi törvények szabályozzák a vízhasználati és hozzáférési jogokat, néha akár nagyvárosi, vagy megyei és települési szinten. A szakértők szerint gyakran még nehezebb nyomon követni, hogy ki és milyen mennyiségben vesz ki vizet az olyan forrásokból, mint a tavak és a víztartó rétegek.

A legtöbb vállalat a "valódi költség" három-ötszörösével alulbecsüli a vízfogyasztását - írták a Barclays elemzői. Gyakran figyelmen kívül hagyják a biztosítási költségeket, az aszályok és árvizek utáni kiadásokat, a "felelőtlennek" tartott vízhasználatból eredő PR-károkat, valamint azt, hogy létesítményeket kell áthelyezni vagy építeni az édesvíz közelében. 

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet által előírt, 10-K néven ismert vállalati éves jelentések áttekintése során 58 olyan vállalatot találtak, amelyek 2020-as jelentésükben megemlítették a "vízkockázatot", szemben az előző évi 41-gyel - jegyezte meg Littenberg.

Mely vállalatoknál a legnagyobb a vízkockázat? A Barclays szerint az alapvető fogyasztási cikkek iparágában - ilyenek az élelmiszer-, a dohányipar, valamint az ital- és a háztartási szerek gyártása. A Barclays 200 milliárd dollárra (61 000 milliárd forintra) becsüli a költségeket, ha ezek a vállalatok nem tesznek lépéseket. A vízfogyasztás csökkentését és a beszállítókkal szembeni kockázatokat is magában foglaló változtatásokkal ez a szám 11 milliárd dollárra csökken. 

Nemcsak a cégeknek, de egyes államoknak is egyre nagyobb problémát jelent a vízhiány: Iránban már tömegtüntetésekhez vezetett, hogy tartós aszály érte el Teheránt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!