Egy újépítésű fővárosi garzonlakás a tavalyi év végén átlagosan 56 500 euróba került, ami 34 százalékos árcsökkenést jelent 2008 decemberéhez, és több, mint 42 százalékos zuhanást 2007 év végéhez képest.

A kétszobás ingatlanok esetében mérsékeltebb az árcsökkenés, ezeket a lakásokat átlagosan 89 ezer euróért kínálják eladásra, ami az előző évhez képest mindössze 27 százalékos áresést takar. Egy 60-80 négyzetméteres három szobás ingatlanért átlagosan 133 ezer eurót kérnek, ugyanezért 2008-ban 31, míg 2007-ben 38 százalékkal kellett többet fizetni.

Az árzuhanás annak ellenére is folytatódott, hogy tavaly nyáron a bukaresti vezetés - a piac fellendülésének reményében - meghirdette az Első Otthon programot, amelynek keretében az állam 60 ezer euróig garanciát vállalt a magánszemélyek lakásvásárlásra fölvett hiteleire.

Feltételként szerepelt, hogy az igénylőnek rendelkeznie kellett az ingatlan értékének 5 százalékával, megfelelően magas állandó jövedelemmel, nem lehetett tulajdonában más ingatlan és nem lehetett jelzáloghitele sem.

A szigorú feltételeknek azonban kevesen feleltek meg, és bár a kormány 1 milliárd eurót szánt a programra, az év végéig mindössze 11500 hitelkérelmet hagytak jóvá országszerte, összesen 485 millió euró értékben.

Emellett a programot fel is kellett függeszteni, mivel a kormány bukása miatt máig nincs elfogadott költségvetés, így még a tavaly fel nem használt összegekhez sem fér hozzá a garanciaalap-kezelő.

Emil Boc kormányfő szerdára tanácskozásra hívta a garancia alap vezetőjét, a pénzügyminisztérium és a nemzeti bank képviselőjét, hogy megvitassák a program újraindításához szükséges intézkedéseket. Hírek szerint ugyanis az új kormány változtatna a feltételeken és leginkább az újépítésű ingatlanok vásárlását ösztönözné.