Ötven-hetven százalékos áramáremelkedés jöhet a szomszédban

A lengyel háztartások teljes bizonytalanságban vannak az ügyben, hogy jövőre mennyit kell majd fizetniük az elektromos energiáért. Az 50-70 százalékos áremelés is szóba került.
Barabás Júlia, 2018. december 22. szombat, 11:55
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Hetek óta az a kérdés foglalkoztatja a lengyel médiát, mennyit kell majd fizetni 2019-ben az áramért. Úgy tűnt, a hét végén lezárja a vitát Mateusz Morawiecki miniszterelnök, aki bejelentése, hogy nem lesz áramemelés 2019-ben. Most mégis olyan hírek érkeznek, hogy lesz drágulás - írja az onet.pl.

A lengyel városok szövetségének képviselője ugyan arra számít, hogy a kormány védelmet nyújt várható az 50-70 százalékos drágulás ellen, de nem biztos ebben, mivel az ígéret a lakosságnak szólt. A drágulás hátterében az áll, hogy Lengyelország főként szénerőművekben termeli az elektromos energiát, amelyek főként környezetvédelmi okokból egyre drágábban működnek.

Az önkormányzatok is meglepték a kormány saját elvárásaikkal. Először is elvárnák, hogy az energetikai cégek igazolják: csak annyival emelték áraikat, amennyivel nőttek a költségeik. Másodszor, ha elkerülhetetlen a nagy drágulás, akkor lehetővé kell tenni a fogyasztóknak a részletfizetést. Végül a helyhatóságok egy különleges támogatási alap létrehozását is várják a kormánytól.

Az önkormányzatok attól tartanak, hogy nagyon megugrik az intézményeik - az iskolák, a kórházak -, illetve az utcai világítás üzemeltetési költsége. Hírek szerint felmerült, hogy például a kórházak más áron kapják az áramot, mint a közhivatalok és más eltérések is lehetnek. Dacára az 50-70 százalékos árnövekedési becslésnek, az önkormányzatok egyelőre nem tervezik, hogy drágítanák a közszolgáltatások díjait, például a tömegközlekedési eszközök jegyárait.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.22 14:02

A napi.hu fél éven belül másodszor tünteti föl Lengyelországot szomszédunkként. Talán tudnak valamit, amit mi nem?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.12.22 12:17

mi lesz veletek lengyelek - éhen haltok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html