A bolgárok beelőznek minket az eurózónába

Bulgária a jövő év második felében kéri majd az ERM-2 árfolyamrendszerhez való csatlakozását, amikor egyértelművé válik, hogy a GDP-arányos államháztartási hiánya kisebb az Európai Unió által megengedett 3 százaléknál - jelentette ki a bolgár pénzügyminiszter.
MTI-Eco, 2010. november 17. szerda, 17:51
Fotó:

Bulgária amilyen gyorsan csak lehet, bevezetné az eurót, ettől az euróövezet jelenlegi gondjai sem tántorítják el - közölte a pénzügyminiszter. Bulgária eredetileg áprilisban tervezte hivatalosan kérni, hogy csatlakozhasson az árfolyamrendszerhez. Az ország gazdasága azonban továbbra is gyengélkedik, a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 3,6 százalékkal, a második negyedévben 1,4 százalékkal csökkent a tavalyi 5 százalékos hanyatlás után.

Az ERM-2-höz történő csatlakozás legfőbb hátráltatója azonban az lett, hogy tavaly a vártnál 2 százalékponttal nagyobb, a GDP mintegy 3,9 százaléka lett az államháztartási hiány, miután számos, az előző kormány által kötött közbeszerzési ügylet nem lett beszámítva a kiadások tervezésénél. Idén a deficit 4,8 százalék lesz, részben azért, mert a költségvetésből ki kell fizetni ezeket a közbeszerzéseket. Eredetileg 0,7 százalékos deficitre számított a kormány az idei évre.

A jövő évi költségvetési tervezet az államháztartási hiányt a GDP 2,5 százalékában állapította meg, a gazdaság pedig 3,6 százalékkal nő a tervek szerint az idei évre várt 0,7 százalékról.

Háttérbeszélgetések során néhány EU-diplomata azt mondta korábban, hogy nincs túl nagy lelkesedés aziránt, hogy Bulgária közeledjen az euróhoz, a komoly korrupció és a szervezett bűnözés miatt, bár ezeken a területeken bizonyos javulás tapasztalható az utóbbi időszakban.

HOZZÁSZÓLÁSOK