A csehek már félnek

Csehországban 1999 óta nem volt olyan alacsony a kiskereskedelmi forgalom növekedése, mint tavaly.
NAPI Online, 2009. február 17. kedd, 13:02
Fotó:

Decemberben - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - éves szinten 4,6 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom Csehországban. Az autópiaci forgalom figyelmen kívül hagyásával a visszaesés némiképp enyhébbnek, 3,3 százalékosnak tűnik éves összehasonlításban. A CS Research elemzői szerint a gazdasági kilátások romlásáról tanúskodik, hogy az autóipari szektor forgalma éves szinten 10 százalékot zuhant a tavalyi év utolsó hónapjában.

2008-ban kevesebb mint egy százalékkal nőtt csupán a kiskereskedelmi forgalom volumene, az élelmiszerek iránti kereslet 1,5 százalékkal, míg a nem élelmiszer-alapú fogyasztási cikkek keresletében tapasztalt visszaesés a valaha regisztrált legnagyobb volt a visegrádi országban a negyedik negyedévben.

A kilátások kapcsán a CS Research elemzői elmondták, hogy az infláció mérséklődése élénkítheti ugyan a keresletet, ám a keresletek alacsonyabb arányú emelkedése, valamint a növekvő munkanélküliség minden bizonnyal visszafogja majd a költési hajlandóságot.

A szakértők szerint fennáll a veszélye annak is, hogy a rohamosan gyengülő korona az év második felétől meglódíthatja az inflációt.

Az előrejelzés szerint idén 0,4 százalékkal emelkedhet a kiskereskedelmi fogalom.

HOZZÁSZÓLÁSOK