A Fed idén még kétszer vág?

A Federal Reserve elnöke, Ben S. Bernanke az Egyesült Államok nemrég közzétett makróadatai alapján az idén még legalább kétszer kamatcsökkentésről fog hírt adni - vélik az elemzők.
NAPI Online, 2007. szeptember 10. hétfő, 14:47
Fotó:

A munkaerőpiac, amely eddig részben ellensúlyozni tudta az ingatlanpiac pangását, és jelentősen hozzájárult az Egyesült Államok gazdaságának növekedéséhez, négy év óta először számol be a foglalkoztatottak számának csökkenéséről.

Az inflációval kapcsolatos aggodalmakat rendre félresöpörte a munkaerőpiac nem várt gyengesége, és az elemzők számára egyben bizonyossá tette azt is, hogy az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed negyed százalékponttal, 5 százalékosra csökkenteni fogja a bankközi hitelek irányadó kamatát a jövő héten, valamint további negyed százalékponttal, 4,75 százalékosra még az év vég előtt.

A Barclays Capital Inc. közgazdászai elvetették korábbi elképzelésüket, miszerint a Fed nem nyúl majd hozzá a kamatrátához, valamint megfelezték a negyedik negyedévre vonatkozó növekedési előrejelzésüket. A szakértők a következő három kamatdöntő ülésre kamatcsökkentést, valamint az év utolsó negyedévére mindössze 1,5 százalékos gazdasági növekedést jósolnak.

A Barclays közgazdászaihoz hasonlóan a Bloomberg által megkérdezett szakértők többsége 2,2 százalékos éves növekedési ütemet jósol a negyedik negyedre, ami 0,4 százalékkal alacsonyabb az előző hónapban közölt előrejelzéseknél.

HOZZÁSZÓLÁSOK