A Fed szerint már megindult a növekedés

Az augusztusi Fed kamatdöntő ülés jegyzőkönyve arról tanúskodik, hogy a jegybankárok szerint a gödör alját már elhagyta az USA gazdasága, az év második fele pedig már a fellendülésről szól. A deflációs kockázatokat illetően azonban hiányzik a konszenzus.
NAPI, 2009. szeptember 3. csütörtök, 08:24

A Fed döntéshozói úgy vélik, az amerikai gazdaságot érintő kockázatok enyhültek, a recesszió legmélyebb pontjáról kimozdult az Egyesült Államok, ugyanakkor aggódnak a lassú kilábalás miatt - idézi a Reuters a nyíltpiaci bizottság (FOMC) augusztus 11-12-i kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvet.

A statisztikák alátámasztják, hogy a gazdaság mélyrepülése véget ért és minden bizonnyal újra növekedési pályára áll az év második felében; a monetáris politika döntéshozói szerint szükséges a kamatlábak alacsony szinten tartása - áll a jegyzőkönyben.

Az inflációs kockázatokat illetően megoszlanak a vélemények: egyesek szerint a magas munkanélküliség és a kihasználatlan kapacitások miatt jelenleg nem áll fenn a pénzromlás veszélye, míg mások egyenesen deflációtól tartanak. Azonban a philadelphiai Fed elnöke, Charles Plosser szerint a Fednek résen kell lennie az inflációs kockázatok miatt, és elképzelhető, hogy gyorsabb ütemben lesz szükség a kamatlábak emelésére.

A gyenge munkaerőpiacok kapcsán is aggályukat fejezték ki a tagok és figyelmeztetnek arra, hogy a bérek alacsony növekedése hátráltathatja a fogyasztás dinamikáját.

Amint arról beszámoltunk, az FOMC augusztusi ülésén nem változtatott az alapkamat mértékén és egyúttal egy 300 milliárd dolláros eszközvásárlási programról döntött.

HOZZÁSZÓLÁSOK