Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európát jégkéreg borítja, mely alatt óceán húzódik. Ebben valószínűleg kétszer annyi víz van, mint a Földön. A jégben kialakuló vetődések révén nemcsak gejzírek, hanem vízből, valamint vízgőzből álló "falak" is kilövellnek - mondta Green, akit áprilisban neveztek ki az amerikai űrkutatási hivatal vezető kutatójává. A héten Bécsben az ENSZ Világűrirodájának (UNOOSA) konferenciáján vesz részt - írta a portál.

A 4,5 milliárd éves Európa jégkérge a földi lemeztektonikához hasonlóan mozog. Úgy véljük, hogy a vízen kívül az élet minden alapelemét birtokolja, sok ideje volt és ezért remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta - nemcsak az élet egyszerű, hanem összetett formái is - fogalmazott Green a bécsi Természettudományi Múzeumban diákok előtt tartott beszédében.

A NASA a 2020-as évek elejére tervezi a Clipper nevű missziója indítását a Jupiter-holdra. A Jupiter körberepülésekor tucatnyi alkalommal fog a szonda elszállni az Európa előtt, nagy felbontású kamerájával megfigyeli a felszínt és lehetséges leszállóhelyeket keres. A vízkitörések felett elemzi a kilökődő anyag összetételét, radarjával meghatározza a jég vastagságát. Vélhetően a 2030-as években juthat el egy holdjáró a jég alá.

A fotó forrása: Luca Parmitano/EUROPEAN SPACE AGENCY/AFP.