"Amint tudja, Németország és több más uniós állam a menekültek és a migránsok áradata miatt határellenőrzést vezetett be. Ön szerint Franciaországnak hasonlóképpen kellene-e cselekednie?" Erre a közvélemény-kutatók által feltett kérdésre a francia polgárok 52 százaléka úgy válaszol, hogy "teljes mértékben", 28 százalékuk pedig úgy véli, hogy igen, inkább be kellene vezetni a határellenőrzést. Ami így összességében kereken 80 százalékot tesz ki.

A jobboldali szavazók 87 százaléka szorgalmazza a határok ellenőrzését, de a felmérés igazán meglepő újdonsága az, hogy immár a baloldali szavazók 60 százaléka is ezen a véleményen van. A fenti számok fényében jobban érthető, hogy Manuel Valls miniszterelnök a menekültekről szóló parlamenti vitán teljesen váratlanul kijelentette: szükség esetén a kormány habozás nélkül visszaállítja határainak ellenőrzését.

A kormányfő bejelentése jól jelzi, hogy a francia baloldal nem igazán tudja, melyik lábán táncoljon. Alig két nappal korábban a belügyminiszter még "butaságnak" nevezte a határok esetleges lezárását, de most világosan látszik, hogy a közvélemény nyomása, valamint Németország látványos pálfordulása kikényszerítette a pragmatikusabb hozzáállást.

A francia média nagy része is kínos helyzetbe lavírozta magát, múlt héten ugyanis még örömujjongás közepette ünnepelte Angela Merkel menekültekkel szemben tanúsított nagyvonalúságát. A Le Pont című bal-liberális hetilap például azon sajnálkozott, hogy a kancellárasszony miért nem francia, ezzel párhuzamosan pedig szigorúan kiosztotta a franciákat "zárkózottságuk" miatt. Ehhez képest néhány napja csaknem fogcsikorgatva számolnak be a német határok lezárásáról, sőt arról is, hogy a számos újságíró és elemző által követendő modellként tartott szomszéd nem csak a keleti, de immár a francia határon is fokozott ellenőrzéseket tart.

Másutt is mutatkoznak kellemetlenségek: a menekülteket néhány nappal korábban még lelkesen üdvözlő párizsi szocialista főpolgármester-asszony nemrég azt kezdte kommunikálni, hogy átcsapnak a hullámok a fejük fölött, illetve hogy egyre kevésbé tudják ellátni a fővárosba érkező migránsokat.

(Képünk illusztráció.)