A görög kormányfő a kancellárral folytatott megbeszélés előtt tett sajtónyilatkozatában kiemelte: a görög társadalom továbbra is "nagyon szenved" a válságtól. A leginkább kínzó probléma a munkanélküliség, ami elsősorban a fiatalokat sújtja. A görögök azonban kitartanak a reformok mellett és igyekeznek visszaszerezni az ország hitelességét az európai polgárok előtt és a pénzügyi piacokon.

Angela Merkel azt emelte ki, hogy az Európai Unió egészében is folytatni kell a reformokat. A gazdasági integráció további mélyítésére van szükség, és 2013 első felében meg kell állapodni a gazdaságpolitika szorosabb összehangolásáról. Júniusig "sok dolgunk lesz még" - mondta a német kancellár.

Merkel és Szamarasz csupán néhány mondatos sajtónyilatkozatot tett a berlini kancellári hivatalban tartott megbeszélés előtt, és az eszmecsere után nem tartottak sajtótájékoztatót. A kancellári hivatal tájékoztatása szerint az informális találkozón elsősorban a görögországi válságkezelés és az adóelkerülés elleni küzdelem alakulásáról, illetve a görög-német együttműködés további lehetőségeiről volt szó.

Antonisz Szamarasz tavaly júliusi hivatalba lépése óta harmadszor folytatott kétoldalú megbeszélést Angela Merkellel. Első külföldi útja kormányfőként Berlinbe vezetett, és az idén is a német fővárosba utazott először. Angela Merkel tavaly októberben viszonozta a görög miniszterelnök augusztusi látogatását. Szamarasz a találkozó előtt Berlinben részt vett egy zártkörű gazdasági konferencián. A Die Welt című lap rendezvényének szünetében újságíróknak elmondta: berlini útjának fő üzenete az, hogy a reformok rendben haladnak előre, a kilátások pedig biztatóak. "Mi teljesítjük a vállalásainkat, Európa pedig segít nekünk" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy számára "a pohár félig tele van".
Előrejelzések szerint a görög gazdaság az idén sem kerül ki a recesszióból, 2013 így sorban a hatodik év lesz, amikor Görögország hazai összterméke (GDP) csökken.