A harmadik világ alá süllyedt Magyarország

Costa Rica, Uruguay, Suriname, Szamoa, Ghána, Namíbia, Trinidad és Tobago, Burkina Faso, Belize, Botswana, Szenegál, Tonga, Pápua Új-Guinea, Madagaszkár, Guyana, Mauritius, Dominikai Köztársaság, Grúzia, Bosznia-Hercegovina, Malawi, Salvador, Lesotho, Mauritánia. Országok, amelyekben nagyobb a sajtószabadság, mint Magyarországon.
Komócsin Sándor, 2018. április 25. szerda, 11:04
Fotó: Napi.hu

Egy friss jelentés szerint a világon erősödik a médiát körülvevő gyűlölet. Ezzel a címmel ad hírt a Riporterek Határok Nélkül civil szakmai szervezet friss sajtószabadságlistájáról a Financial Times. A 2002 óta minden évben elkészülő jelentés idén 180 országot állított sorrendbe a sajtószabadság érvényesülése alapján.

A szervezet megállapítása szerint a világon mindenütt romlott a helyzet: Európában szokatlan támadások érték a médiát, a merev, szoros kínai állami sajtóellenőrzés modellje terjed az ázsiai kontinensen. A gyűlölet erősödő légköre veszi körül a sajtót, a politikai vezetők ellenséges fellépése immáron nem csupán azokra az országokra jellemző, amelyekben autoritáriánus politikai rendszer üzemel.

Vége és eleje

Nem meglepő, hogy a felsorolás végén olyan országokat találunk, mint Észak-Korea, Eritrea, Türkmenisztán, Szíria és Kína. Évek óta ezek az országok a sereghajtók. A vezető helyeken Norvégia és Svédország áll immáron második éve, de még az észak-európai országokban is érezhető a sajtó helyzetének romlása, pedig ezekben hagyományosan tisztelik a média szabadságát.

A jelentés egyik legkellemetlenebb megállapítása, hogy még demokratikusan választott kormányok vezette, európai országokban is támadások érik a munkájukat végző újságírókat. A sajtómunkások elleni leplezetlen utálat az egyik legnagyobb veszély, amely a világ demokráciáit fenyegeti - állapítja meg a szakmai szervezet.

Nyomás alatt

A felmérés készítői rámutatnak arra, hogy olyan európai országokban is fizikai támadások, vagy halálos fenyegetések, vagy megfigyelés fenyegeti az újságírókat, mint Magyarország, Albánia, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Olaszország és Szlovákia. Az émelyítő környezet nem csupán Kelet-Közép-Európára jellemző. Például a 2017-es franciaországi választásokon rendszerszemléletben ütötték a vesztésre álló politikusok a médiát.

A listán igen rosszul szerepeltek a visegrádi országok. Mindegyikük rontott helyzetén: Csehország 11 helyezést, Lengyelország négyet, Magyarország kettőt, Szlovákia tízet. A v4-es lista végén sajnos Magyarország kullog. (A teljes listát itt érheti el.)

Sötét kép

Magyarországgal kapcsolatban a jelentés megállapítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egyebek mellett azzal vádolta Soros György magyar származású, filantróp üzletembert, hogy támogatja a független médiát, annak érdekében, hogy az a nemzetközi közvélemény előtt lejárassa az országot. Soros első számú közellenség lett. Az ország 73. lett, amellyel a 17 helyet rontó Mauritánia és 14 helyet javító Görögország közé, számos ázsiai és afrikai ország mögé került.

A Lengyelországról szóló részben Tomasz Piatek esetét említik meg. Az újságírót börtönnel fenyegették, miután nyilvánosságra hozta a védelmi miniszter homályos kapcsolatait az orosz szervezett bűnözéssel. Milos Zeman cseh államfőtől azt idézik, hogy trágyának és hiénáknak minősítette az újságírókat és arra célzott, hogy likvidálni kellene őket.

Szlovákiát megrázta egy 27 éves oknyomozó újságíró és barátnője meggyilkolása. A fiatalember a korrupcióval és az országban működő maffiával kapcsolatos cikkeket írt. Szlovákiával kapcsolatban a jelentés megemlíti még, hogy Robert Fico miniszterelnök gyakran ütközik a sajtóval, amelynek munkásait piszkos kis szlovákellenes ribancoknak és elmebeteg hiénáknak minősítette. Számos pert is indított ellenük.

Sajtószabadság-rangsor, 2018
HelyezésOrszágVáltozás 2017-hez képest
1.Norvégia0
2.Svédország0
3.Hollandia2
4.Finnország-1
5.Svájc2
6.Jamaica2
7.Belgium2
8.Új-Zéland5
9.Dánia-5
10.Costa Rica-4
11.Ausztria0
27.Szlovákia-10
32.Szlovénia5
34.Csehország-11
44.Románia2
58.Lengyelország-4
69.Horvátország5
73.Magyarország-2
76.Szerbia-10
Forrás: Riporterek Határok Nélkül

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2018.04.27 08:37

@Bahnsteig_Eins:
Elmondanám neked, hogy a fiatalokat nem Orbán, ill. az alacsony fizetések zavarták el, hanem már előtte, szoci kormány. A fizetések akkor jóval alacsonyabbak voltak. Én is akkor mentem el, 2002-ben. Tehát az elvándorlást nem az Orbán kormány okozta, hanem már jóval előbb elkezdődött. Ő már megörökölte a z állapotot. Csak hát jó magyar módra mindig azt kell szidni, ami éppen most van. Csak gondolkozni kéne előtte egy kicsit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.26 20:23

@csaba7272: "DEMOKRATIKUSAN megválasztott"

Ja, a hozzád hasonló, adónkból kitartott ingyenélő nyuggerek választották meg a boxost "demokratikusan". Miután a fiatalokat elüldözték ebből az ócska, szétlopott mutyiországból. Nagy örömmel fogom nézni, ahogy a magadfajta féleszű, orsóscsicska hülyenyuggerek beállnak a nyuggerszövetkezetbe vagy éhendöglenek.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.04.26 19:47

Aki ezt a cikket írta, ő maga sem hiszi el ezt az ökörséget, amit leírt. Itt az élő példa, hogy sajtószabadság van, miután leírtam ezeket a sorokat.
A brüsszeli bal-libcsi-zöld bagázsnak egyetlen baja van, hogy Magyarország nem engedi be a muzikat. Ezért mindent megtesz, hogy sajtószabadság, zsidó, demokrácia és még mittudomén milyen ellenes Magyarország. Szerintük itt középkor van, Közép-Afrika van, meg minden, ami nekik nem tetszik. Mert nem fekszik le nekik a magyar választópolgárok által DEMOKRATIKUSAN megválasztott magyar kormány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.04.26 19:07

@zana:
"akik még emlékszünk a 80-as évekre, a sajtószabadság messze a mai felett állt"

Ökörke, azért megnéztem volna másnap azt az újságírót, aki cikket írt volna G. Kádár címmel!
:D

Ami meg a sajtószabadság tényleges ÖNkorlátozását illeti:
vajon mi történne ha a 444-en kormányt vagy a 888-on ellenzéket dicsérő cikket írna valaki?

Ugye-ugye zanabohóc! Látod ez az igazi cenzúra...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.04.26 17:07

@zana: Ha nem mondasz semmit, akkor miért erőlködsz, more-tata?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html