A Raiffeisen közleménye szerint a régióban 2012-ben 2,6 százalékos átlagos GDP-növekedéssel számolnak az elemzők, míg az euróövezetbeli országok gazdasága átlagosan 0,3 százalékkal zsugorodik majd. 2013-ban a régióban 3,2 százalékra gyorsul a növekedés, és az euróövezet is visszatér a növekedési pályára, de jóval kisebb, 0,8 százalékos növekedési ütemmel.

Közép- és Kelet-Európa éllovasai Oroszország (3,7 százalékos GDP-növekedés) és Lengyelország (2,8 százalék) 2012-ben a Raiffeisen elemzőközpontja szerint. A Balkán ezzel szemben várhatóan továbbra is kevésbé pozitív képet mutat - vélekedik Peter Brezinschek vezető elemző. Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Horvátország várhatóan nem növekszik majd 2012-ben.

Az infláció hasonlóan változatos képet mutat, mint a növekedés. Míg Oroszországban, Ukrajnában és Romániában történelmi mélyponton vannak a fogyasztói árak, Magyarországon nőtt az infláció - fejtik ki.

Peter Brezinschek várakozásai szerint költségvetési konszolidációra leginkább Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon és Romániában lehet számítani.

A térség devizái összességében erősödnek az euróhoz képest az év második felében, ez alól kivételt jelent a forint, az ukrán hrivnya és szerb dinár.

A kelet-európai kötvénypiacokat az elemző szerint mindössze mérsékelt hozamemelkedés jellemzi a harmadik negyedévben. Vételt jelenleg egyedül Lengyelország esetében ajánlana Peter Brezinschek. Nagyobb ingadozásokra a kötvénypiacokon csak Magyarországon lát esélyt, ami egybeesik a forint gyengülő trendjével. Ennek alapján a forintban kibocsátott magyar kötvényekre eladási ajánlást tesz a Raiffeisen.

A Raiffeisen Research szerint a központi bankok likviditási injekciói nyomán várhatóan a részvények területén is kibontakozik a fellendülés lehetősége. Az elemzőközpont ezért a régió egészére vonatkozóan vételi ajánlást tesz a nyári időszak elejére. A legmagasabb hozamemelkedésre Budapesten, Bécsben és Moszkvában lehet számítani elemzőik szerint.

Válaszút előtt a régió

A Bécsi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet (WIIW) pénteken ismertetett elemzésében csak mérsékelt növekedésre számít idén Közép- és Kelet-Európában. A WIIW szakértői szerint az euróövezet és a közép- és kelet-európai térség is válaszút elé érkezett, hogy folytatja-e a megszorítási politikát.

Különösen korábbi eredményeikhez és néhány évvel ezelőtti ambícióikhoz képest csalódást keltő év lesz 2012 a régió országai számára - írták az elemzésről kiadott közleményben. Az euróövezetben a GDP 0,3 százalékkal csökkenhet 2012-ben, a tíz 2004-ben csatlakozott uniós tagállamban 1,2 százalékkal növekedhet a WIIW számításai szerint.

Néhány ország - köztük Magyarország, Csehország, Szlovénia - enyhe recesszióra számíthat. Az intézet előrejelzése szerint a magyar gazdaság egy százalékkal zsugorodik idén. Különösen Délkelet-Európára lesz jellemző a visszaesés.

Rámutattak, hogy a 2010-es mérsékelt növekedés után a 2011-es harmadik negyedév óta negyedéves szinten általánosságban újból lassult a térség gazdasága. A külkereskedelmi mérleg javulása átmenetinek bizonyult, számos országban a csökkenő belföldi kereslet mellett is romlott a mérleg - írták.

Az intézet elemzői úgy látják, a gyenge belföldi fogyasztás, gyengélkedő befektetések és az export iránti kereslet csökkenésére utaló jelek ellenére a régió sok országában elsőbbséget élvez az államháztartás konszolidációja, ami azonban nem minden esetben kedvező hatású.

Peter Havlik elemző az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint a sajtótájékoztatón kitért arra is: míg például Csehországban szerinte kontraproduktív a takarékossági politika, mert jók az ország államháztartási adatai, addig Magyarországon és a Baltikumban helyes dolog alkalmazni.

A WIIW 2013-as előrejelzése óvatosan optimista, de feltételnek tartják, hogy alábbhagyjon a "megszorítási láz" az euróövezeten belül és azon kívül is.

Jelenleg az euróövezetben az uralkodó irányvonal a "problémás" országok és más tagállamok államadósságának csökkentése megszorítások révén, ahogy azt az uniós fiskális paktum is mutatja - írták. A WIIW elemzői szerint azonban ha valóban betartják a kormányközi megállapodás rendelkezéseit, akkor az EU "az állandó stagnálás állapotába kerülhet, magas és emelkedő munkanélküliséggel".

A közép- és kelet-európai térség országainak többségére nézve a fő és a legreálisabb veszély abban rejlik, ha kitartanak a konszolidáció mellett akkor is, ha tovább csökken a fogyasztás, a befektetések és a kivitel - vélekedtek a bécsi intézet szakértői.