A kisebb EU-tagok egyre jobban aggódnak

A megújuló Európai Unió hatalommegosztására vonatkozó, nemrég ismertetett közös francia–német javaslat kapcsán a finn és a portugál kormányfő attól tart, hogy szakadás következhet be az unióban a “nagyok” és a “kicsik” között - írja az euro.hu.
NAPI Online, 2003. január 24. péntek, 15:28
Fotó:

A két miniszterelnök szerint a francia-német javaslat a jelenleginél is bonyolultabbá tenné a döntéshozatalt. A két ország az Európai Bizottság hatalmát erősítené, s nem támogatja az ötletet, miszerint az EU elnökét a miniszterek tanácsa jelölje. A portugál kormányfő úgy véli, elképzelhetetlen, hogy az EU elnökét minősített többséggel válasszák meg. Az EU Tanácsa egy kormányközi testület, s ez azt jelenti, hogy minden országnak ugyanannyi szava van az elnökválasztást illetően.

Chirac és Schröder a félévente rotáló EU-elnökség helyébe az Európa Tanács élére kinevezett politikust ültetne, aki országának kormányfői (vagy elnöki) posztját cserélné fel ezzel a tisztséggel. Az ő feladata volna az integráció összefogása. A francia és a német politikus abban is egyetért, hogy a jövőben összevonják a Tanács és a brüsszeli bizottság külpolitikáért felelős két személyének hivatalát, vagyis kifelé egyetlen "hang" képviselné az Uniót.
A javaslatokat üdvözölték a nagyobb tagállamok, míg a kisebbek visszautasították, számukra az Európai Bizottság hatáskörének növelése (az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak való közös elszámoltatás), továbbá a rotáló elnökség némileg módosított változata volna a garanciája annak, hogy nem kerülnek a nagy országok szorításába.

HOZZÁSZÓLÁSOK