Kiverte a biztosítékot Victor Ponta román kormányfőnél, hogy az állami hatáskörbe tartozó felügyeleti szervek vezetői hatalmas, akár több százezer eurós végkielégítéseket kapnak. Elfogadhatatlan, hogy miután egyesek 20-40 ezer eurót tettek zsebre havonta, elbocsátásukkor 9-19 havi bérüket azaz 600-700 ezer eurót is meghaladó fájdalomdíjban részesüljenek - jelentette ki a miniszterelnök. A kormány már kedden napirendre tűzi a végkielégítések ügyét, a tervek szerint az arcátlan végkielégítésékre 85 százalékos adót vetnek ki.

Az időzítés nem véletlen, alig egy hónappal korábban, egyetlen szervezetbe a Pénzügyi Szervezetek Felügyeletébe (ASF) tömörítették a tőkepiacot, a biztosítási szektort és a magánnyugdíjpénztárakat felügyelő szerveket, a testületi tagok - mivel mandátumuk idő előtt megszűnt - az érvényes jogszabályok szerint végkielégítésre jogosultak.

A felszámolt három felügyeleti szervet korábban összesen tizenkilenc felügyelő irányította, a biztosítókat felügyelő testület elnöke például 40 ezer eurót, a tőkepiaci felügyelet elnöke 18 ezer eurót, míg a magánnyugdíjpénztárak működését szabályozó bizottság elnöke 15 ezer eurót keresett havonta. A tőkepiaci felügyelő munkaszerződése 9 havi bérnek megfelelő végkielégítést ír elő elbocsátás esetén, a biztosítókat ellenőrző testület vezetőjének 19 havi bérkompenzáció jár.